Kaip įveikti vienišumo jausmą per šventes ir atrasti džiaugsmą

article image
author image

Meetelp

2023/12/17

5 min skaitymo

Vienišumas

Sielvartas ir Netektis

Depresija

Santykių problemos

Šventinės lemputės nušviečia mūsų gatves ir namus, tačiau jos dažnai meta šešėlį ant mažiau aptariamos, bet svarbios problemos - vienišumo. Šis metų laikas tradiciškai siejamas su džiaugsmu ir vienybe. Tačiau daugeliui žmonių jis gali paradoksaliai sustiprinti vienišumo ir nepritapimo jausmą. Šiame straipsnyje gilinamės į vienišumo šaknis švenčių metu, siūlome sprendimus ir pabrėžiame, kaip tokios platformos kaip „Meetelp“ gali padėti.

Vienišumo šaknys

  • Prasmingų ryšių trūkumas: be socialinių ryšių skaičiaus, labai svarbi yra jų kokybė. Per šventes daugelis socialinių ryšių yra trumpalaikiai arba paviršutiniški, ir tai išryškina gilesnių, prasmingesnių santykių trūkumą. Pagalvokite, ar esate tarp daugybės pažįstamų ar keleto artimų, suprantančių draugų ir šeimos narių.
  • Jausmas, kad esate nesuprastas ir neįvertintas: ši vienišumo forma kyla iš susvetimėjimo jausmo, kai asmenys jaučiasi nepastebėti ir nepripažinti. Tai gali pasireikšti vakarėliuose ar triukšminguose šeimos susibūrimuose, kur socialinė aplinka neduoda žmogui išreikšti savo tikrojo "aš" ir nesuteikia emocinio ryšio.
  • Fizinis atstumas nuo artimųjų: geografinis atstumas nuo šeimos ir draugų gali būti pernelyg stipriai juntamas per šventes. Šis atotrūkis mums primena apie emocinę paramą ir asmeninius ryšius, kurių trūksta. Trūksta ne tik fizinio buvimo, bet ir intymių pokalbių, bendrų prisiminimų ir asmeninio supratimo, kurį dažnai suteikia artumas.
  • Palyginimai ir socialinės žiniasklaidos įtaka: šventiniu laikotarpiu dažnai sustiprėja socialinės žiniasklaidos poveikis mūsų savijautai. Matydami, kaip kiti skelbia apie savo tobulus šventinius susibūrimus ir vakarėlius, patiriame vienišumo ir izoliacijos jausmą, nes jaučiamės atsiskyrę nuo džiaugsmo ir vienybės, kuriuos patiria kiti.
  • Praeities traumos ir sielvartas: daugeliui žmonių šventės sukelia prisiminimus apie prarastus mylimuosius ar laimingesnius laikus, todėl jų trūkumas jaučiasi dar stipriau. Toks vienišumas persipina su sielvartu ir nostalgija, todėl laikotarpis tampa emociškai sudėtingesnis.

Vienišumo mažinimas

  • Prasmingų ryšių kūrimas: aktyviai ieškokite santykių, kurie teikia emocinį pasitenkinimą ir supratimą. Svarbiausia - kokybė, o ne kiekybė: puoselėkite keletą artimų santykių, kuriuose galite dalintis savo autentiškumu ir jaustis suprastas bei palaikomas.
  • Jausmų išreiškimas ir bendravimas: atvirai kalbėti apie vienišumą - tai transformuoti savo būseną. Svarbu susirasti saugią erdvę arba žmones, su kuriais galėtumėte pasidalinti savo emocijomis nebijodamas vertinimo. Tai gali būti draugai, šeima arba palaikymo grupės, kuriose bendra patirtis gali sukurti vienybės jausmą.
  • Naujų tradicijų kūrimas: sukurkite naujų švenčių tradicijų, kurios labiau atitiktų jūsų dabartinį gyvenimo būdą, ir grąžinkite sau energiją. Tai gali būti savanorystė, šventinis rankdarbių projektas ar net savarankiška kelionė. Naujos tradicijos suteikia kontrolės ir džiaugsmo jausmą.
  • Socialinės žiniasklaidos ribojimas: svarbiausia - sąmoningai naudotis socialine žiniasklaida. Pavyzdžiui, galite nustatyti ribotą naudojimo laiką, nukreipti savo informacijos srautą taip, kad jame būtų daugiau pozityvaus ir tikroviško turinio, arba net padaryti visišką pertrauką šventiniu laikotarpiu ir sutelkti dėmesį į asmeninius santykius.
  • Ieškoti profesionalios pagalbos: bendravimas su psichologu padės suprasti ir išspręsti vienišumo problemą. Terapeutai jums pasiūlys individualias strategijas ir priemones, kaip susidoroti su vienišumu per šventes. Jos pagrįstos psichologiniais tyrimais ir yra pritaikomos individualiems poreikiams.

Skirtumas tarp vienišumo ir depresijos

Labai svarbu suprasti, kuo skiriasi vienišumas ir depresija, nes jiems valdyti ir įveikti reikia skirtingų metodų.

Vienišumas:

  • Apibrėžimas: vienišumas yra emocinė reakcija į suvokiamą izoliaciją. Tai jausmas, kad esi atsiskyręs, paliktas ar izoliuotas, nepriklausomai nuo socialinių kontaktų kiekio.
  • Požymiai: vienišumas dažnai būna situacinis, susijęs su konkrečiomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, buvimu toli nuo šeimos per šventes, gilių ryšių stoka arba reikšmingais gyvenimo pokyčiais.
  • Trukmė: vienišumas paprastai yra laikinas ir svyruoja priklausomai nuo aplinkybių ir socialinių ryšių. Žmonės dažnai gali nurodyti konkrečias priežastis, dėl kurių jie jaučiasi vieniši.
  • Valdymas: vienišumo jausmą dažnai galima sumažinti užsiimant socialine veikla, užmezgant prasmingus santykius arba dalyvaujant bendruomenių renginiuose.

Depresija:

  • Apibrėžimas: depresija - tai klinikinis psichikos sutrikimas, turintis įtakos jūsų savijautai, mąstymui ir kasdienei veiklai.
  • Požymiai: nuolatinis liūdesys, prarastas susidomėjimas anksčiau mėgstama veikla, apetito ar svorio pokyčiai, miego sutrikimai, nuovargis, beviltiškumo ar kaltės jausmas, negalėjimas susikaupti, sunkiais atvejais - mintys apie mirtį ar savižudybę.
  • Trukmė: depresijos simptomai paprastai trunka ne trumpiau kaip dvi savaites ir jūsų funkcinė veikla pasikeičia lyginant su ankstesne.
  • Valdymas: depresiją reikia gydyti profesionaliai taikant terapiją, medikamentinį gydymą, gyvenimo būdo pokyčius arba jų derinį.

Jei negalite nustatyti, ar tai, ką patiriate, yra vienišumas, ar depresija, atlikite šiuos veiksmus:

  1. Savirefleksija: įvertinkite savo jausmų trukmę ir intensyvumą. Jei jūsų liūdesio ar izoliacijos jausmas yra nuolatinis ir stiprus, tai gali būti daugiau nei vienišumas.
  2. Savęs vertinimo priemonės internete: yra įvairių patikimų internetinių įrankių ir testų, kurie gali padėti geriau suprasti savo simptomus. Nors tai nėra diagnostinės priemonės, jos gali padėti preliminariai suprasti, ar jums gali pasireikšti depresija.
  3. Profesionalus vertinimas: patikimiausias būdas atskirti vienišumą nuo depresijos - kreiptis į specialistą. Psichikos sveikatos specialistas įvertins jūsų simptomus ir, jei reikia, nustatys diagnozę. Jis taip pat rekomenduos tinkamą gydymą arba įveikimo strategijas, atsižvelgiant į jūsų individualią situaciją.
  4. Kreipkitės į kitus: nesvarbu, ar kovojate su vienišumu, ar su depresija, labai svarbu prašyti palaikymo. Pasikalbėkite su draugais ar šeimos nariais apie tai, kaip jaučiatės, ir apsvarstykite galimybę užmegzti ryšį su terapeutu, kad gautumėte profesionalių patarimų. Tokios platformos kaip „Meetelp“ leidžia susisiekti su terapeutais, kurie tinkamai įvertina situaciją ir nukreipia jus reikiamu keliu į emocinę gerovę.

Savipagalbos technikos jaučiant vienišumą

  • Sąmoningumas ir meditacija: sąmoningumo praktika padės įsitvirtinti dabarties akimirkoje ir sumažinti vienišumo jausmą. Galite pradėti nuo meditacijos programėlių arba užsiėmimų su instruktoriumi.
  • Dienoraščio rašymas: savo minčių ir jausmų užrašymas padės išlieti emocijas ir suprasti bei išnagrinėti vienišumo jausmą.
  • Kūrybinė saviraiška: kūrybinė veikla, pavyzdžiui, tapyba, muzika ar rankdarbiai - tai terapinė priemonė ir būdas išreikšti jausmus, kuriuos gali būti sunku išsakyti.
  • Fizinė veikla: reguliari mankšta, net kasdienis pasivaikščiojimas, padeda pagerinti nuotaiką ir suteikia galimybę lengviau socializuotis.
  • Ryšys su gamta: leidžiant laiką gamtoje patiriamas raminamasis poveikis, mažėja vienišumo ir izoliacijos jausmas.

Džiaugsmo pradžia jūsų gyvenime

Suprasti, kad vienatvė yra įprastas išgyvenimas, ypač šiuo laikotarpiu, yra pirmas žingsnis, padedantis įveikti šį jausmą su gerumu ir atjauta sau. Atminkite, kad vieniši jaučiatės ne tik jūs. Daugelis eina šiuo nelengvu keliu kartu su jumis ir kiekvienas turi savo istoriją. Per šventes galima jausti įvairias emocijas - džiaugsmą, nostalgiją ir net vienišumą. Šie jausmai nesumenkina jūsų individualios patirties grožio; priešingai, jie suteikia jai gilumo ir autentiškumo.

Jei kamuoja vienišumas, žinokite, kad yra kelių, vedančių į labiau jungiančią ir turiningą šventinę patirtį. Ar tai būtų prasmingų ryšių užmezgimas, ar užsiėmimas veikla, kuri rezonuoja su jūsų dvasia, ar tiesiog leidimas sau ramiai pamąstyti, kiekvienas jūsų žingsnis yra jūsų stiprybės ir atsparumo įrodymas.

Jei vienišumo jausmas užvaldo, tokios platformos kaip „Meetelp“ siūlo palaikymą. „Meetelp“ - tai ne tik programėlė. Tai šilta vieta, kurioje dirba terapeutai, galintys iš tiesų suprasti ir užjausti jūsų unikalią situaciją, nesvarbu, ar tai būtų sunkumai, susiję su fiziniu atstumu nuo artimųjų, ar sielvarto įveikimas, ar prasmingų ryšių troškimas. Su „Meetelp“ žengsite žingsnį link savo gyvenimo puoselėjimo ir atrasite artumą bei supratimą.

Neškime su savimi vilties ir gerumo žinutę. Šventinis laikotarpis su visais jo kontrastais gali būti asmeninio augimo, gilesnių ryšių ir naujai atrasto džiaugsmo metas. Jūs turite savyje jėgų įveikti šiuos vandenis, be to, yra priemonių ir žmonių, pasirengusių padėti jums šioje kelionėje. Tegul šis metų laikas būna švelnių apmąstymų, šilumos ir naujų, džiaugsmingų jūsų gyvenimo puslapių pradžia.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!