Kas yra kopriklausomybė santykiuose ir ką su ja daryti?

article image
author image

Meetelp

2024/02/19

4 min skaitymo

Santykių problemos

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Vienišumas

Panikos atakos

Įsivaizduokite partnerį, kuris per lengvai atleidžia ir visada būna šalia, draugą, kuris nemoka pasakyti „ne“, tėvus, kurie negali paleisti. Tai asmenys, atliekantys nuolatinio malonintojo, taisytojo vaidmenį. Jie yra priklausomi nuo kitų. Ir tokių kopriklausomų žmonių istorijos yra kur kas dažnesnės, nei manome.

Kopriklausomybė gali pasireikšti įvairiuose santykiuose, ne tik romantiškuose. Ji gali atsirasti tarp draugų, tėvų ir vaikų ar net kolegų. Pagrindiniai elgesio modeliai išlieka panašūs, jiems būdinga pernelyg didelė emocinė priklausomybė nuo kitų, nes tai lemia savivertę ir identitetą.

Kaip elgiasi kopriklausomas žmogus?

Kopriklausomas asmuo gali turėti tokias mintis: „Labai noriu būti tau reikalingas, nepakeičiamas, nes tu esi mano gyvenimo centras. Kaip tu galvoji apie mane, taip ir aš galvoju apie save“. Tai pabrėžia jo poreikį būti pripažintam ir baimę būti paliktam.

Jo dialoge taip pat gali būti tokių frazių: „Tu esi atsakingas už tai, kaip aš jaučiuosi ir ką dėl tavęs padariau“, rodančių emocinės atsakomybės perkėlimą kitiems, nesvarbu, ar tai būtų šeimos narys, draugas, ar bendradarbis. Tai atspindi jo įsitikinimą, kad jo emocinė būsena priklauso nuo to, kaip kiti jį suvokia ir kaip su juo elgiasi.

Kalbant apie savęs suvokimą ir sprendimų priėmimą, jis gali sakyti: „Manau, kad kiti žino, ko nori, geriau nei aš. Kitų nuomonė, ypač tų, kurie man rūpi, yra svarbesnė“. Tai rodo polinkį teikti pirmenybę ne savo, o kitų norams ir poreikiams. Dėl to dažnai prarandamas tapatumas ir savarankiškumas.

Jo požiūris į santykius gali būti prieštaringas ir manipuliatyvus. Pavyzdžiui, jis gali išsireikšti taip: „Turiu kelias taktikas: arba darau viską dėl kitų meilės, nes žinau, kad jiems manęs reikia, arba pykstu ir manipuliuoju, jei pirmoji taktika nepasiteisina.“ Tai atspindi svyravimus tarp pasiaukojančio elgesio ir manipuliavimo, kuriais siekiama išlaikyti santykius ir kopriklausomo pojūtį, kad jis yra nepakeičiamas.

Kopriklausomi asmenys dažnai kovoja su kitų nepriklausomybe, sakydami tokius dalykus: „Nesuprantu, kaip kiti gali būti laimingi, kai aš jaučiuosi blogai“. Tai iliustruoja jų įsitikinimą, kad jų emocinė būsena turėtų reikšmingai paveikti aplinkinius.

Jie gali elgtis kontroliuojančiai, prisidengdami rūpesčiu ir sakydami: „Aš kontroliuoju savo artimųjų veiksmus, nes noriu, kad jie būtų laimingi. Dažnai numatau jų norus ir sukuriu palankias aplinkybes, kad jie nemanytų, jog kas nors kitas galėtų būti jiems geresnis“. Tokia kontrolė - tai bandymas užtikrinti savo nepakeičiamumą rūpimų žmonių gyvenime.

Jų tolerancija blogam elgesiui pasireiškia taip: „Galiu suprasti ir pateisinti veiksmus, kurie man kelia skausmą, nes visi esame netobuli. Faktiniai veiksmai nėra tokie svarbūs kaip mano nuomonė apie tuos, kurie man rūpi“. Tai atspindi norą pateisinti ar racionalizuoti elgesį, kuris gali būti nepagarbus arba žalingas.

Galiausiai, dažnai jaučiamas nusivylimas ir jie skundžiasi: „Žmonės taip dažnai mane nuvilia... Kodėl aš negaliu nustoti tikėtis, kad jie pradės elgtis teisingai?“ Tai rodo viltį, kad jų santykiai pasikeis, nepaisant nuolatinio nusivylimo ir neišsipildžiusių lūkesčių.

Kopriklausomybės šaknys

Norėdami iš tiesų suprasti kopriklausomybę, turime pažvelgti į jos šaknis. Ji dažnai kyla iš santykių šeimoje, kur vaikai išmoksta vertinti save tik būdami naudingi ar patinkantys kitiems. Tai išgyvenimo strategija, kuri virsta pasąmoniniu scenarijumi, vedančiu juos į suaugusiųjų gyvenimą, kur jie atkartoja šį išmoktą elgesį savo santykiuose. Ir taip jie sukuria ciklą, kurį sunku nutraukti.

Šiose šeimose meilė ir dėmesys buvo prekės, skiriamos už lūkesčių tenkinimą ir atimamos kaip bausmė. Suaugę kopriklausomi tęsia šį sandorių modelį, kartais nesąmoningai tikėdami, kad jų vertė matuojama gebėjimu aukotis ir ištverti.

Kuo pavojinga kopriklausomybė?

Nekontroliuojamos kopriklausomybės pasekmės gali būti sunkios. Tai ne tik buvimas santykiuose, kurie netinka, bet ir buvimas situacijose, kurios gali peraugti į emocinę arba fizinę žalą. Tai psichinės sveikatos nualinimas, laipsniškas savigarbos smukimas ir savojo „aš“ praradimas.

10 svarbių žingsnių, kaip įveikti kopriklausomybę ir susigrąžinti savo gyvenimą

Išsivaduoti iš priklausomybės nuo kitų nėra lengva. Tam reikia sugriauti ilgai puoselėtus įsitikinimus ir susikurti naujus, sveikesnius. Reikia nustatyti ribas ir atrasti, kad rūpinimasis savimi yra ne išdavystė, bet drąsa. Tai mokymasis pasakyti: „Aš svarbus, mano jausmai svarbūs ir nusipelniau, kad su manimi būtų elgiamasi pagarbiai“.

10 žingsnių, kuriuos reikia žengti, jei norite išspręsti kopriklausomybės problemą:

1. Atpažinkite kopriklausomą elgesį: pagalvokite, kokį mąstymo ir išgyvenimo modelį naudojate.

2. Pastebėkite savo pasiaukojimą: atkreipkite dėmesį į tai, kada dėl kitų apleidžiate savo poreikius.

3. Ugdykite sąmoningumą: reguliariai stebėkite save, kad suprastumėte savo jausmus ir poreikius.

4. Nustatykite sveikas ribas: išmokite pasakyti „ne“ ir gerbti savo ribas.

5. Vertinkite save: atgaukite savo vidinę vertę, nepriklausomą nuo kitų.

6. Sutelkite dėmesį į rūpinimąsi savimi: nukreipkite energiją ir laiką į jus puoselėjančią veiklą.

7. Ieškokite palaikymo: apsvarstykite galimybę pasikonsultuoti su terapeutu arba lankyti palaikymo grupes, kad galėtumėte bendrauti su kitais žmonėmis ir gauti patarimų.

8. Toleruokite diskomfortą: priimkite, kad diskomfortas yra pokyčių proceso dalis.

9. Praktikuokite asertyvumą: išsakykite savo mintis ir poreikius pagarbiai ir aiškiai.

10. Įsivaizduokite harmoningą gyvenimą: apibrėžkite, kaip jums atrodo sveikas ir turiningas gyvenimas, ir jo siekite.

Kaip Meetelp programėlė gali padėti

  • Meetelp algoritmas sujungs jus su terapeutais, kurie specializuojasi santykių klausimais, taip užtikrinant, kad gausite individualiai pritaikytą pagalbą.
  • Planavimas ir priminimai: programėlė automatizuoja konsultacijų planavimą ir padeda jums laikytis įsipareigojimo pakeisti gyvenimą.
  • Saugus bendravimas: nesvarbu, ar tai būtų gyva, ar nuotolinė konsultacija, Meetelp siūlo saugius kanalus bendravimui su terapeutu.
  • Nuotaikos dienoraštis: stebėkite savo emocinę būklę ir pažangą.

Nepamirškite, kad kiekvienas mažas savęs pažinimo ir rūpinimosi savimi veiksmas daro didelę pažangą puoselėjant sveikesnius santykius ir siekiant harmoningesnio gyvenimo. Šioje transformacinėje kelionėje Meetelp taps neįkainojamu sąjungininku, teikiančiu sistemingą pagalbą jūsų individualiems poreikiams. Jūs nusipelnėte gyventi geriausią savo gyvenimą!

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!