Terapija: stereotipai ir realybė

article image
author image

Meetelp

2024/02/05

2 min skaitymo

Išsekimas

Santykių problemos

Karjeros konsultavimas

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Apie terapiją dažnai sklando mitai ir klaidingi įsitikinimai, dėl kurių atsiranda neįgyvendinami lūkesčiai. Suprasdami kaip iš tikrųjų vyksta terapija, palengvinsime sau gyvenimą ir sustiprinsime pasitikėjimą psichoterapijos veiksmingumu. Paruošėme jums kai kuriuos paplitusius stereotipus apie terapiją ir tai, kas iš tiesų vyksta jos metu.

Stereotipas: terapija - tai tiesiog būti išklausytam

Daugelis žmonių mano, kad terapija - tai tiesiog pokalbis ir išklausymas. Kitaip tariant, kad tai yra tik pasyvi patirtis, kai jie dalijasi savo problemomis ir sulaukia užuojautos.

Realybė: aktyvus terapinis darbas

Terapija yra kur kas daugiau nei išklausymo sesija. Joje aktyviai dalyvauja ir terapeutas, ir klientas. Terapeutai naudoja įvairias technikas ir strategijas, kad padėtų klientams suprasti ir pakeisti neveiksmingus mąstymo modelius. Tai dinamiškas procesas, padedantis įgyvendinti tikslus, o ne tik erdvė išsipasakoti.

Stereotipas: rezultatai po konsultacijos su psichologu matomi iš karto

Dažnai tikimasi, kad terapija užtikrins greitus sprendimus, o pastebimi pokyčiai įvyks beveik iš karto po pirmos konsultacijos.

Realybė: laipsniškai daroma pažanga

Terapija - tai procesas, kuris plėtojasi laikui bėgant. Dideli pokyčiai paprastai įvyksta palaipsniui, kai žmogus gilinasi į terapiją. Taigi, kiek konsultacijų reikia tam, kad pamatytume rezultatus? Čia pateikiame apibendrintus skaičius:

1-3 konsultacijos (orientacinis etapas): pasitikėjimo kūrimas ir tikslų nustatymas.

4-8 konsultacijos (ankstyvoji pokyčių fazė): prasideda nedideli požiūrio ir elgesio pokyčiai.

9-15 konsultacijų (terapinė pokyčių fazė): reikšmingi pokyčiai probleminėse srityse ir geresni sunkumų įveikimo įgūdžiai.

16 konsultacijų ir daugiau (giliųjų pokyčių fazė): dideli pokyčiai įsisenėjusiuose mąstymo modeliuose ir bendroje savijautoje.

Stereotipas: terapija yra sklandi, tiesi kelionė

Žmonės dažnai mano, kad terapija vyks nuosekliai ir tolygiai, o kiekviena konsultacija lems pagerėjimą.

Realybė: terapija – tai netolygus kelias su pakilimais ir nuosmukiais

Terapinis procesas paprastai yra netolygus. Jame būna pakilimų ir nuosmukių, kai kurios konsultacijos būna produktyvesnės nei kitos. Terapijos eiga gali skirtis, netikėti posūkiai ir proveržiai - visa tai yra kelionės dalis.

Stereotipas: terapeutas iš karto žino apie ką aš galvoju

Manoma, kad terapeutas akimirksniu supras ir išspręs visas problemas. Žmonės dažnai ieško „tobulo“ terapeuto, kuris užmerktom akim pamatytų vidinius konfliktus ir atsakytų į visus klausimus.

Realybė: terapijos pradžioje kuriamas ryšys ir pasitikėjimas

Nors terapeutai yra kvalifikuoti specialistai, tvirtiems terapiniams santykiams užmegzti reikia laiko. Tai procesas, kurio metu vyksta abipusis supratimas, terapeutas sužino apie unikalią kliento situaciją ir kartu siekia užsibrėžtų tikslų. Toks ryšys padeda užtikrinti terapijos veiksmingumą, tačiau jam užmegzti reikia laiko.

Pradėkite atrasti save su Meetelp

Terapija - tai gyvenimą keičianti kelionė, o žinant, ko tikėtis, ji tampa dar efektyvesnė. Meetelp programėlė šią kelionę palengvins savo funkcijomis ir palaikymu. Mes naudojame algoritmą, kad sujungtume jus su terapeutais, kurie atitinka jūsų konkrečius poreikius ir asmenybės bruožus. Be to, mūsų platforma supaprastina visą terapijos procesą - nuo vizitų planavimo iki tokių įrankių kaip „Nuotaikos dienoraštis“ ir „Kasdieniai klausimai“.

Taigi, kam laukti? Pradėkite kelionę su Meetelp į laimingesnį ir laisvesnį gyvenimą vos vienu paspaudimu!

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!