Kaip motyvuoti save mokytis, kai trūksta energijos ir jėgų

article image
author image

Meetelp

2024/01/22

3 min skaitymo

Stresas

Išsekimas

Nerimas

Karjeros konsultavimas

Panikos atakos

Miego sutrikimai

Mieli studentai ir ypač paskutiniųjų metų moksleiviai, kuriems tenka susidurti su kritiniu ir dažnai stresą keliančiu egzaminų laikotarpiu, šis straipsnis skirtas jums. Tiems, kurie jaučia vadovėlių svorį ant savo pečių, kurie valandų valandas praleidžia mokydamiesi, bet vis tiek sunkiai randa motyvacijos ir energijos tęsti mokslus. Ir visiškai normalu jausti įtampą, kai jūsų ateitis, atrodo, priklauso nuo egzaminų rezultatų. Pabandykime šią kelionę įveikti kartu. Su supratimu, geranoriškumu ir praktinėmis strategijomis.

Kaip įveikti spaudimą nuo mokslų. Perfekcionizmo rolė

Daugelis abiturientų ir studentų, kurie siekia užimti valstybės finansuojamą studijų vietą arba gauti stipendiją, patiria didžiulį spaudimą. Egzaminų rezultatai tarsi nulemia ateitį. Tokioje aplinkoje, kurioje daug dėmesio skiriama egzaminams, dažnai atsiranda perfekcionizmas, dėl kurio kyla noras daryti viską arba nieko, o tai dažnai baigiasi darbų atidėliojimu, prokrastinacija ir perdegimu. Užuot planavę mokytis visą naktį, pabandykite suskaidyti mokymąsi į lengviau įveikiamas dalis, kad darbo krūvis neatrodytų toks bauginantis. Atminkite, kad užduotis galima atlikti dalimis. Ir turėti pertraukas yra sveika.

Prisitaikymas prie pokyčių: kaip lankstumas padeda siekti akademinių ir karjeros tikslų

Gyvename amžiuje, kuriame nuolat vyksta pokyčiai. Nors svarbu žinoti savo studijų tikslus ir kryptį, ne mažiau svarbu išlikti lanksčiam ir gebėti prisitaikyti. Griežtas planas ateinantiems 5-10 metų gali būti neįgyvendinamas, tačiau bendros krypties turėjimas suteiks tikslo ir motyvacijos jausmą, o kartu leis augti ir keistis.

Dar didesnį spaudimą kelia suvokimas, kad egzaminų rezultatai padalys gyvenimą į "prieš" ir "po", ir privers mus priimti gyvenimą keičiančius sprendimus, priklausančius nuo šių rezultatų. Svarbu suprasti, kad bet kuriuo gyvenimo etapu galite laisvai keisti profesiją, pasirinkimus ir gyvenimo prioritetus, nes jis kupinas antrųjų šansų. Jei viskas klostosi ne taip, kaip planavote, tai dar nereiškia kad kelias baigtas. Visada galite perlaikyti egzaminą arba rinktis kitus kelius. Gyvenimas yra kelionė, kurioje nuolat mokomės ir augame.

Supraskite, kokia yra jūsų varomoji jėga. Ar tai aistra konkrečiai sričiai, ar poreikis gauti stipendiją, kad galėtumėte tęsti studijas? Tikslų suderinimas su savo vertybėmis gali tapti stipria motyvacija atkakliai siekti tikslo.

Patarimai, kaip išlaikyti motyvaciją ir valdyti darbo krūvį

  • Nustatykite mažus, pasiekiamus tikslus: suskirstykite mokymosi medžiagą į mažesnius segmentus. Įgyvendindami mažesnius tikslus pajausite, kad pasiekėte rezultatą, ir tai padės išlaikyti motyvaciją.
  • Susikurkite nuoseklią rutiną: sudarykite reguliarų mokymosi tvarkaraštį. Nuoseklumas padės paversti mokymąsi įpročiu, o ne sunkiu darbu.
  • Paskirkite vietą mokymuisi: pasirinkite patogią, neblaškančią dėmesio aplinką, kuri būtų palanki mokymuisi.
  • Naudokite Pomodoro techniką: mokykitės tam tikrą laiką, pavyzdžiui, 25 minutes, po to padarykite trumpą pertraukėlę. Ši technika padeda išlaikyti dėmesį ir apsaugo nuo perdegimo.
  • Rūpinkitės sveikata: jūsų fizinė savijauta turi įtakos jūsų protiniams gebėjimams. Įsitikinkite, kad pakankamai miegate, sveikai maitinatės ir judate.
  • Džiuginkite save: įveskite atlygio sistemą už tai, kad baigėte namų darbus ar pasiekėte tikslus.
  • Ribokite trukdžius: sumažinkite dėmesį blaškančių daiktų mokymosi vietoje, įskaitant telefoną.
  • Užsiimkite aktyviu mokymusi: mokymosi sesijas paverskite interaktyviomis. Tai gali būti kortelių kūrimas, medžiagos dėstymas kam nors kitam arba praktinis sąvokų pritaikymas.
  • Sąmoningumas ir meditacija: šios praktikos padeda suvaldyti stresą ir pagerinti koncentraciją.
  • Vizualizuokite sėkmę: įsivaizduokite teigiamus egzaminų rezultatus. Ši vizualizacija gali tapti stipria motyvacijos priemone.
  • Būkite organizuoti: tvarkinga mokymosi erdvė ir susisteminta medžiaga padės susikaupti ir sumažinti stresą.
  • Bendraukite ir dalinkitės: palaikykite ryšį su bendraamžiais, draugais ir šeima. Dalijimasis patirtimi suteiks palaikymo ir motyvacijos.
  • Kreipkitės į mokytojus: nedvejodami kreipkitės pagalbos į mokytojus ar dėstytojus. Jie patars, paaiškins ir palaikys.

Kaip terapija padeda įveikti stresą prieš egzaminus

Didelis spaudimas ir nerimas studijų metu gali sukelti psichinės ir net fizinės sveikatos problemų, o tai tikrai trukdys pasiekti gerų rezultatų. Jei jaučiate didelį nuovargį, kreipkitės į terapeutą. Tokios platformos kaip „Meetelp“ suteikia prieigą prie terapeutų, kurie supranta jūsų unikalius poreikius. Jie padės struktūrizuoti jūsų mintis, nuimti naštą nuo pečių ir pasiūlys streso ir nerimo valdymo strategijas.

Gyvenime slypi daugiau įvairovės ir intrigos, nei mums atrodo iš dabartinės perspektyvos

Kiekvieno mokinio ir studento kelionė yra unikali, kupina savų iššūkių ir pergalių. Normalu, kad kartais galite jaustis pervargę, bet rūpintis savo gerove yra ne mažiau svarbu nei studijomis. Būkite geranoriški sau ir nepamirškite, kad visada yra naujų kelių, kuriuos galima atrasti, ir naujų aukštumų, kurias galima pasiekti.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!