Skirtumai tarp atjautos, atjautos sau, užuojautos ir empatijos

article image
author image

Meetelp

2023/12/07

4 min skaitymo

Santykių problemos

Nerimas

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Išsekimas

Stresas

Šventinis Kalėdų laikotarpis su šiltomis šviesomis ir linksmybėmis dažnai skatina giliau apmąstyti savo emocinius ryšius su kitais ir savimi. Tai metas, kai užuojautos, empatijos, atjautos sau ir kitiems sąvokos tampa dar aktualesnės ir atlieka svarbų vaidmenį gerinant mūsų emocinę gerovę ir stiprinant santykius. Šiame straipsnyje rasite sąvokų skirtumus bei patarimus, kad šventės būtų prasmingesnės, o gyvenimas - kupinas malonių emocijų.

Užuojauta: kito žmogaus sunkumų atpažinimas

„Užjaučiu, kad tau tenka tai išgyventi“

Užuojauta - dažnai pirmoji emocinė reakcija į žmogaus bėdą. Tai gailestis ir liūdesys dėl kito nelaimės. Kai užjaučiame, mes pripažįstame kito žmogaus sunkumus per emocinį atstumą („tu silpnesnis“). Tačiau užuojauta nėra susijusi su giliu emociniu ryšiu; tai labiau panašu į žvilgsnį į situaciją iš šalies ir palaikymo pasiūlymą.

Kalėdos ir užuojauta: per Kalėdas užuojauta gali pasireikšti įvairiais būdais. Tai gali būti rūpestingas atviruko siuntimas žmogui, kuriam metai buvo sunkūs, arba aukojimas labdaros organizacijoms. Tai reiškia, kad pripažįstame, jog nors ir ne iki galo suprantame kieno nors sunkumus, vis tiek galime būti geranoriški ir pasiūlyti savo paramą.

Empatija: įlįsti į kito kailį

„Jaučiu skausmą tavo žodžiuose“

Empatija - tai didesnis emocinis atsakas. Jūs jaučiate tai, ką jaučia kitas žmogus. Toks emocijų atkartojimas padeda užmegzti gilesnį ryšį su juo, nes tuomet ne tik suprantame, bet ir dalijamės kito žmogaus emocine būsena.

Empatija per šventes: šventiniu laikotarpiu stiprėja emocijos, todėl empatija tampa ypač svarbi. Ji iš tiesų padeda išklausyti savo šeimos narius ir draugus, suprasti jų džiaugsmus ir vargus taip, tarsi jie būtų mūsų pačių. Per šias Kalėdas stenkitės dalyvauti pokalbiuose aktyviai išklausydami ir atverdami savo širdį.

Atjauta: noras padėti

„Nesi vienas. Pagalvokim kartu, kaip pagerinti situaciją“

Atjauta atsiranda iš empatijos. Tai ne tik kito žmogaus sunkumų supratimas, bet ir noras jam protingai padėti. Atjauta yra aktyvus ir rūpestingas noras palengvinti kito kančias. Tai empatija, virstanti veiksmu.

Atjautos praktika Kalėdų kontekste: atjautą galima parodyti įvairiais būdais. Nuo savanorystės vietinėje prieglaudoje iki paprasčiausio buvimo šalia draugo, kuris išgyvena sunkų laikotarpį. Atjauta yra tas papildomas žingsnis, kuriuo siekiama padaryti teigiamą pokytį kito žmogaus gyvenime.

Atjauta sau: savęs apkabinimas iš vidaus

„Aš nusipelniau tokio pat gerumo, kokį duodu kitiems“

Atjauta sau - tai pripažinimas, kad, kaip ir visi kiti, esame tik žmonės ir klystame. Turime būti supratingi ir geranoriški sau, kai susiduriame su sunkumais ar pastebime savo trūkumus. Priešingai paplitusiai nuomonei, atjauta sau nereiškia, kad esame silpni, ji daro mus atspariais. Ji padeda mums pripažinti, kad niekas nėra tobulas ir visi turime unikalių iššūkių.

Atjauta sau per šventes: šventinis periodas dažnai sukelia daugybę lūkesčių ir spaudimo. Praktikuoti atjautą reiškia leisti sau pasimėgauti šiuo metų laiku, pernelyg nekritikuojant to, kaip jums sekasi tvarkytis su planais. Leiskite sau pripažinti, kad yra normalu neturėti tobulų dekoracijų arba šventinės nuotaikos visą laiką.

Nugalėti vidinį kritiką

Mūsų vidinis kritikas, kartais negailestingas, reikalauja laikytis nerealių standartų, ypač per šventes. Šis balsas verčia mus jaustis kaltais, kad nepakankamai darome ar atrodome. Atjauta sau leidžia atpažinti šį vidinį kritiką ir švelniai priminti sau, kad darome viską, ką galime.

Susitvarkyti su šventiniu spaudimu: kai jaučiate stresą dėl pasiruošimo šventėms ar susitikimų su draugais ir giminaičiais, skirkite akimirką apkabinti save. Pasakykite sau, kad normalu turėti tam tikrų apribojimų ir kad jūs taip pat nusipelnėte mėgautis šiuo metų laiku.

Sąmoningumas: kelias į gyvenimą su atjauta

Sąmoningumas yra atjautos ugdymo pagrindas. Tai visiškas buvimas dabarties akimirkoje, kai suvokiame savo mintis ir jausmus be jokio vertinimo. Sąmoningumas leidžia mums reaguoti į save ir kitus geranoriškai ir supratingai.

Sąmoningumo praktika: per šias Kalėdas pasistenkite įtraukti sąmoningumą į savo kasdienybę. Nesvarbu, ar tai būtų meditacija, ar dėmesingas valgymas, ar tiesiog kelios akimirkos kvėpavimui ir buvimui dabartyje, dėmesingas įsisąmoninimas ženkliai pagerins jūsų emocinę savijautą.

Patarimai, padedantys atjausti kitus ir save

  • Aktyviai klausykitės: skirkite visą dėmesį aplinkiniams, parodydami empatiją ir supratimą.
  • Dosniai dovanokite: nesvarbu, ar tai būtų jūsų laikas, daiktai, ar paprastas gerumo veiksmas - kiekviena smulkmena yra reikšminga.
  • Rūpinkitės savimi: užsiimkite veikla, kuri jus nuramina ir atgaivina.
  • Būkite malonūs sau: neapkraukite savęs lūkesčiais. Mėgaukitės šiuo laiku tokiu, koks jis yra.
  • Priimkite netobulumus: atsisakykite tobulų Kalėdų idėjos ir mėgaukitės nepakartojamu šventės grožiu.

Švęsdami Kalėdas ir Naujuosius pajauskime užuojautos, empatijos, atjautos sau ir kitiems galią. Tai ne tik sezoniniai jausmai, bet ir visus metus trunkanti praktika, gerinanti mūsų ir aplinkinių gyvenimus. Jei šventiniu laikotarpiu jaučiate nepaprastai didelį stresą ar nuovargį, „Meetelp“ jums padės grąžinti lengvumą ir džiaugsmą. Mūsų platforma sujungia jus su terapeutais, kurie žino, kaip valdyti šventinį stresą, stiprinti emocinius ryšius ir praktikuoti atjautą sau. Priimti profesionalią pagalbą iš „Meetelp“ terapeutų - tai žingsnis link sveikesnės ir džiugesnės šventinės patirties. Šį sezoną teikime pirmenybę savo emocinei sveikatai, o „Meetelp“ padės kiekviename žingsnyje.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!