Ar tikrai svarbūs naujametiniai pažadai?

article image
author image

Meetelp

2024/01/05

3 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Išsekimas

Karjeros konsultavimas

Nerimas

Su Naujaisiais metais! Ir su nauja pradžia daugelis iš mūsų susimąstome: ar naujametiniai pažadai iš tikrųjų turi reikšmės? O gal tai tik trumpalaikės idėjos, kurias netrukus pamiršime? Panagrinėkime šį klausimą iš psichologinės perspektyvos ir išsiaiškinkime tikrąjį kasmetinių pasižadėjimų poveikį.

Tiesa apie pažadus sau

Tikslų nustatymas kiekvieną sausį daugeliui tampa ritualu. Nesvarbu, ar nusprendėme daugiau sportuoti, sveikiau maitintis, ar taupyti pinigus, šie apsisprendimai tampa pagrindiniu Naujųjų metų akcentu. Tačiau dažnai būna, kad vasario arba kovo mėnesį šie pažadai išnyksta.

Kodėl pamirštame savo pažadus?

Įgyvendinti tikslus dažnai trukdo psichologiniai aspektai:

  • Tikslai būna nekonkretūs: mūsų smegenys sunkiai apdoroja ir įgyvendina pernelyg bendrus tikslus.
  • Silpnėja valia: kai pradinis entuziazmas praeina, sumažėja ir mūsų ryžtas, todėl grįžtame prie senų įpročių.
  • Trūksta greito apdovanojimo: esame pratę vertinti greitą pasitenkinimą, todėl sunku išlikti įsipareigojusiems siekti ilgalaikių tikslų.

Ryšys su psichine sveikata

Pažadai sau daro didelę įtaką psichikos sveikatai. Tikslų įgyvendinimas didina mūsų savivertę ir bendrą psichinę gerovę, o jų neįgyvendinimas gali sukelti nepilnavertiškumo jausmą. Taigi, labai svarbus vaidmuo tenka mąstysenai, kurią pasirenkame siekdami tikslų. Sėkmei didelę įtaką daro būtent augimo mąstysena, kuri į iššūkius žvelgia kaip į galimybes tobulėti.

Dažniausiai pasitaikantys iššūkiai įgyvendinant užsibrėžtus tikslus

  • Psichologiniai barjerai: neretai mūsų pažangą stabdo nepasitikėjimas savimi ir nesėkmės baimė. Asmenims, susiduriantiems su psichologinėmis kliūtimis, gali padėti tokios platformos kaip „Meetelp“. Ji suteikia prieigą prie profesionalių terapeutų.
  • Įpročiai ir rutina: dėl to, kad mūsų smegenys pirmenybę teikia pažįstamiems šablonams, naujų įpročių ugdymas tampa iššūkiu.
  • Socialiniai aspektai ir aplinka: artimųjų žmonių ir aplinkos įtaka gali gerokai paveikti pažadų laikymąsi.

Kaip įgyvendinti naujametinius pažadus

  • Konkretūs tikslai: aiškūs, realūs tikslai, tokie kaip „kasdien vaikščiosiu po 30 minučių“, yra lengviau įgyvendinami mūsų smegenims negu bendri tikslai.
  • Maži žingsniai: didesnių tikslų išskaidymas į mažesnes užduotis ne taip gąsdina, todėl jos tampa lengviau pasiekiamos.
  • Švęskite mažus laimėjimus: pastebėdami ir švęsdami nedidelius pasiekimus stipriname motyvaciją.
  • Supraskite nesėkmes: į nesėkmes žvelgti kaip į normalų reiškinį ir proceso dalį, o ne kaip į pralaimėjimą.

Kaip terapeutai padeda nustatyti tikslus

Psichologai gali padėti veiksmingai nustatyti tikslus ir jų laikytis. Jie moka atpažinti pagrindinius mąstymo šablonus, darančius įtaką tikslų nustatymui. Todėl specialistai jums pasiūlys strategijas šablonų įveikimui. Tokie metodai kaip kognityvinė elgesio terapija (KET) yra ypač veiksmingi siekiant suderinti mąstymo modelius su tikslų siekimu.

Maksimaliai padidinkite sėkmę: naujametinių pažadų įgyvendinimo strategijos

Naujametiniai pažadai sau iš tiesų yra svarbūs. Jie yra daugiau nei kasmetinė tradicija - tai galimybė tobulėti ir asmeniškai augti. Suprasdami psichologinius pažadų aspektus ir jų poveikį psichikos sveikatai, mąstysenos svarbą ir dažniausiai pasitaikančius iššūkius, galime priimti prasmingesnius ir lengviau įgyvendinamus tikslus. Šių metų pradžioje į savo pažadus žvelkime iš naujos perspektyvos ir siekime tikslų ryžtingai.

Tiems, kurie nori pagerinti savo emocinę gerovę ir įgyvendinti naujametinius tikslus, „Meetelp“ programėlė siūlo pagalbą su naujovišku, personalizuotu požiūriu į emocinę sveikatą. Ji sujungia jus su terapeutais, kurie ne tik atitinka jūsų konkrečius reikalavimus, bet ir tinka jums pagal asmenybių tipų suderinamumą.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!