Kognityvinė elgesio terapija - praktiškas pritaikymas

article image
author image

Meetelp

2023/04/05

3 min skaitymo

Valgymo sutrikimai

Depresija

Išsekimas

Kognityvinė elgesio terapija

KET tapo populiariu ir veiksmingu įvairių psichikos sveikatos sutrikimų gydymo metodu. Tai terapijos forma, kurios metu daugiausia dėmesio skiriama neigiamiems mąstymo ir elgesio modeliams, sukeliantiems distresą, keisti. Nustatyta, kad CBT yra naudinga gydant įvairias psichikos sveikatos problemas, pavyzdžiui, nerimą, depresiją, potrauminio streso sutrikimą (PTSS) ir obsesinį-kompulsinį sutrikimą (OKS).

Kaip veikia kognityvinė elgesio terapija?

CBT remiasi idėja, kad mūsų mintys, jausmai ir elgesys yra tarpusavyje susiję ir kad, pakeitus vieną iš jų, gali pasikeisti ir kiti. Kitaip tariant, mūsų mintys gali daryti įtaką mūsų emocijoms ir elgesiui, ir atvirkščiai. Nustatydami neigiamus mąstymo ir elgesio modelius ir juos keisdami, CBT padeda žmonėms išsiugdyti pozityvesnius mąstymo ir gyvenimo iššūkių įveikimo būdus.

Kognityvinės elgesio terapijos nauda

Vienas iš pagrindinių CBT privalumų yra tas, kad tai trumpalaikė, į tikslą orientuota terapija. Paprastai ji apima tam tikrą skaičių užsiėmimų, kurie yra orientuoti į konkrečios problemos ar problemų grupės sprendimą. Tai gali būti patrauklu asmenims, kurie nori greitai pamatyti rezultatus ir kurie gali neturėti laiko ar išteklių ilgalaikei terapijai.

Dar vienas CBT privalumas yra tas, kad tai yra įrodymais pagrįsta terapija. Tai reiškia, kad ji buvo išsamiai ištirta ir nustatyta, kad ji veiksminga gydant įvairias psichikos sveikatos būkles. Tyrimai parodė, kad CBT gali būti tokia pat veiksminga kaip ir medikamentai kai kurioms ligoms gydyti, o ilgalaikėje perspektyvoje gali būti veiksmingesnė.

CBT taip pat yra labai struktūrizuota terapija, o tai reiškia, kad sesijos paprastai planuojamos iš anksto ir vyksta pagal nustatytą darbotvarkę. Tai gali nuraminti asmenis, kurie mėgsta struktūrą ir rutiną savo gyvenime.

Tačiau CBT tinka ne visiems. Ji naudingiausia asmenims, kurie nori aktyviai dalyvauti terapijos procese ir yra pasirengę keisti savo mintis bei elgesį. Ji gali būti ne tokia veiksminga asmenims, turintiems sunkių psichikos sveikatos sutrikimų, arba tiems, kurie priešinasi pokyčiams.

Palyginti su kitomis terapijos formomis, CBT paprastai laikoma labiau direktyvi ir orientuota į veiksmus. Joje daugiausia dėmesio skiriama konkrečioms problemoms nustatyti ir strategijoms joms spręsti kurti. Kitos terapijos formos, pavyzdžiui, psichodinaminė terapija, gali būti labiau orientuotos į esminių emocijų ir išgyvenimų tyrinėjimą.

Kur rasti kognityvinės elgesio terapijos?

Asmenims, ieškantiems psichikos sveikatos gydymo, "Meetelp" yra puikus šaltinis. Meetelp yra terapijos platforma, kuri sujungia asmenis su jiems labiausiai tinkančiais psichologais bei psichoterapeutais vos per kelias minutes. Naudodamiesi "Meetelp" asmenys gali naudotis įvairiomis psichikos sveikatos paslaugomis, įskaitant KET įrankius, be rūpesčių ieškant ir derinant susitikimus su terapeutu skambučiais ar el. laiškais...

Apibendrinant, CBT yra įrodymais pagrįsta, į tikslą orientuota terapija, kuri gali būti labai veiksminga gydant įvairias psichikos sveikatos būkles. Ji naudingiausia asmenims, kurie nori aktyviai dalyvauti terapijos procese ir yra pasirengę keisti savo mintis ir elgesį. Palyginti su kitomis terapijos formomis, CBT paprastai yra labiau direktyvi ir orientuota į veiksmus, daugiausia dėmesio skiriant konkrečių problemų sprendimo strategijų kūrimui. Asmenims, ieškantiems psichikos sveikatos gydymo be rūpesčių, "Meetelp" yra puikus šaltinis, suteikiantis lengvą prieigą prie licencijuotų terapeutų patogiai įsitaisius namuose.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!