Kaip jūsų fizinė savijauta lemia jūsų psichinę būseną?

article image
author image

Meetelp

2023/02/19

2 min skaitymo

Depresija

Valgymo sutrikimai

Stresas

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Miego sutrikimai

Fizinė sveikata ir psichinė būsena yra glaudžiai susijusios. Kai esame fiziškai sveiki, geriau susidorojame su kasdienio gyvenimo stresais ir iššūkiais, o mūsų protas yra skaidresnis ir geriau veikia. Kita vertus, kai mūsų fizinė sveikata prasta, tai gali turėti neigiamos įtakos mūsų psichinei būklei ir sukelti nerimo, depresijos ir net psichozės jausmą.

Vienas iš pagrindinių būdų, kaip fizinė sveikata veikia psichinę būseną, yra cheminių medžiagų išsiskyrimas smegenyse. Kai esame fiziškai sveiki, mūsų organizme išsiskiria tokios cheminės medžiagos kaip endorfinai, serotoninas ir dopaminas, kurios padeda pagerinti mūsų nuotaiką ir leidžia gerai jaustis. Šios cheminės medžiagos padeda reguliuoti mūsų emocijas, todėl jaučiamės laimingi ir atsipalaidavę.

Ir priešingai, kai nesame fiziškai sveiki, mūsų organizmas gali ne taip gerai išskirti šias chemines medžiagas, todėl mūsų nuotaika gali pablogėti ir sustiprėti neigiamos emocijos. Dėl to galime jaustis neramūs, prislėgti ir net beviltiški.

Fizinė sveikata taip pat daro įtaką psichinei būklei, nes turi įtakos mūsų gebėjimui susidoroti su stresu. Kai esame fiziškai sveiki, mūsų kūnas geriau susidoroja su stresu, todėl rečiau patiriame nerimą ir kitas neigiamas emocijas. Taip yra todėl, kad mūsų kūnas gali išskirti chemines medžiagas, kurios padeda mums atsipalaiduoti ir nusiraminti, o mūsų protas gali geriau susikaupti ir susidoroti su iššūkiais.

Norėdami pagerinti savo fizinę sveikatą, galime kasdien imtis kelių paprastų ir veiksmingų veiksmų. Tai - sveika ir subalansuota mityba, reguliarus fizinis aktyvumas, pakankamas miegas ir vengimas vartoti kenksmingas medžiagas, pavyzdžiui, tabaką ir per didelį alkoholio kiekį. Įtraukdami šiuos sveikus įpročius į savo kasdienę rutiną, galime pagerinti savo fizinę sveikatą ir išlaikyti stiprų bei sveiką kūną. Tai, savo ruožtu, gali padėti pagerinti mūsų psichinę gerovę ir lemti laimingesnį ir visavertiškesnį gyvenimą.

Kartais, siekiant geresnių rezultatų yra naudinga kreiptis pas psichikos specialistą, su kurio pagalba galima pasiekti norimų rezultatų dar greičiau. Ir jei nesinori užtrukti valandų valandas ieškantis sau psichologo, kuriuo nenusiviltum, rekomenduojame išbandyti Meetelp. Ši platforma ne tik padės atrasti sau tinkamiausią psichikos specialistą bet ir lydės viso terapijos proceso metu.

Apibendrinant, fizinė sveikata ir psichinė būklė yra glaudžiai susijusios, o mūsų fizinės sveikatos būklė gali turėti didelę įtaką mūsų psichinei savijautai. Rūpindamiesi savo fizine sveikata, rūpinamės ir psichine sveikata, todėl galime pagerinti bendrą gyvenimo kokybę.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!