„Movember”: kodėl vyrai nesiskuta lapkritį

article image
author image

Meetelp

2023/11/26

3 min skaitymo

Depresija

Išsekimas

Stresas

Miego sutrikimai

Santykių problemos

Nerimas

Sielvartas ir Netektis

Baigiantis lapkričiui, skirkime akimirką pamąstyti apie ypatingą šį mėnesį vykstančią akciją – „Movember“. Ar pastebėjote, kad pastaruoju metu padaugėjo vyrų su barzdomis ir ūsais? Tam yra rimta priežastis! „Movember“ - tai kasmetinis judėjimas, kurio metu vyrai augina ūsus ir barzdas, siekdami atkreipti dėmesį į vyrų sveikatos problemas, ypač emocinės sveikatos, prostatos vėžio ir sėklidžių vėžio problemas.

Idėja paprasta, bet galinga: augindami ūsus vyrai tampa vaikščiojančiais ir kalbančiais reklaminiais stendais, kuriuose pranešama apie dažnai pamirštamas sveikatos problemas. Tai smagus ir matomas būdas paskatinti pokalbius ir atkreipti dėmesį į vyrų fizinės ir psichinės sveikatos svarbą.

„Movember“ poveikis: daugiau nei tik barzdos

Nors „Movember“ yra žinomas dėl plaukų ant veido, pagrindinė jo idėja yra kur kas gilesnė. Tai judėjimas, skatinantis vyrus rūpintis savo sveikata, atvirai apie ją kalbėti ir prireikus padėti vieni kitiems kreiptis pagalbos. Ir nors „Movember“ vyksta lapkričio mėnesį, jo propaguojamos pamokos ir praktika yra gyvybiškai svarbios ištisus metus.

Taigi atsisveikindami gruodį su ūsiukais ir barzdomis, tapusiais sveikatos simboliu, nepamirškime apie „Movember“ idėją. Tęskime pokalbį apie vyrų emocinę sveikatą ir gerovę ne tik šį mėnesį, bet ir kiekvieną dieną.

Vyrai dažniausiai nekalba apie savo psichikos sveikatą

Ar žinojote, kad vyrai dažnai susiduria su išskirtiniais psichikos sveikatos iššūkiais? Taip, tai tiesa. Dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, visuomenės lūkesčių ar stigmos, susijusios su psichoterapija, vyrai ne visada kalba apie savo jausmus ar kreipiasi pagalbos. Bet esmė tokia - psichikos sveikata yra svarbi kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, todėl visiškai normalu apie tai kalbėti ir ieškoti pagalbos.

Moterys gali padėti apsaugoti vyrų sveikatą

O dabar visoms nuostabiosioms moterims - jūs galite suvaidinti didžiulį vaidmenį „Movember“ judėjime. Juk skatinti savo artimuosius vyrus rūpintis savo emocine sveikata - tai gražus būdas parodyti savo palaikymą. Kartais užtenka paprasto pokalbio, kad atsivertų durys nuoširdžiam bendravimui. Taigi, padėkime kartu įveikti stigmos barjerus!

Sveikos gyvensenos patarimai vyrams

  • Reguliariai tikrinkitės: kaip automobiliui reikia atlikti techninę priežiūrą, taip ir mūsų protui reikia reguliarių patikrinimų. Nevenkite pasikalbėti su specialistu, jei jaučiatės blogai.
  • Būkite aktyvūs: šiek tiek fizinio aktyvumo pagerina ne tik kūno sveikatą, bet ir nuotaiką.
  • Sveiki įpročiai: gerai maitinkitės ir pakankamai miegokite - tai geriausi geros emocinės sveikatos draugai.
  • Laikas tik sau: nepamirškite daryti pertraukėlių nuo kasdienybės. Truputis laiko sau gali padaryti stebuklus.

Kasdieninė kognityvinė elgesio terapija (KET): paprastas būdas stiprinti emocinę sveikatą

KET nėra skirta tik terapijos sesijoms. Kai kuriuos jos metodus galite naudoti kasdieniniame gyvenime. Pabandykite, pavyzdžiui, mesti iššūkį neigiamoms mintims arba praktikuoti dėkingumą. Darydami taip mokote savo protą sutelkti dėmesį į teigiamus dalykus.

Pagalbos paieška: kokias priemones naudoti vyrų psichikos sveikatai gerinti?

Jei jums arba jūsų pažįstamam reikia truputį daugiau pagalbos, nesijaudinkite, yra daugybė priemonių ją gauti. Nuo terapeuto konsultavimo paslaugų iki psichikos sveikatos programėlių, tokių kaip „Meetelp“, pagalba yra vos už kelių bakstelėjimų. Ir nepamirškite, kad „Meetelp“ skirta ne tik lapkričio akcijai „Movember“. Ji veikia ištisus metus!

Psichikos sveikata po „Movember“

Praėjus „Movember“, neleiskime, kad pokalbis apie emocinę sveikatą nutiltų. Kalbėkitės, palaikykite vieni kitus ir atminkite, kad emocinė sveikata - tai kelionė, kurioje mes visi keliaujame kartu. Todėl palaikykime „Movember“ iniciatyvą kiekvieną dieną.

Ir visiems vyrams dar kartą primename, kad kalbėti apie savo jausmus ir prašyti pagalbos yra normalu. Jūs nesate vieni, nes visas pasaulis palaiko jus. Laikykime emocinę sveikatą prioritetu ne tik lapkritį, bet ir kiekvieną dieną!

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!