Motyvacija: pasiekti savo tikslus

article image
author image

Meetelp

2023/09/15

3 min skaitymo

Depresija

Karjeros konsultavimas

Sielvartas ir Netektis

Dėmesio sutrikimai

Išsekimas

Ar aktyviai siekiate užsibrėžtų tikslų ir domitės saviugda? Nepriklausomai nuo to, ar kopiate karjeros laiptais, ar gilinatės į savo sąmonės gelmes, motyvacija - tai jūsų siekių pagrindas. Tačiau kaip užtikrinti jos pastovumą? Panagrinėkime mokslą apie motyvaciją ir įgyvendinamas strategijas, kurios padės jums nuosekliai siekti savo tikslų.

Motyvacija ir biologija

Motyvacija - ne tik psichologinis konstruktas, ji glūdi mūsų biologijoje. Pagrindinis veikėjas yra neuromediatorius dopaminas, skatinantis mus siekti naudos ir malonumo. Pasiekus tikslą išsiskiria dopaminas, sukeliantis pasitenkinimo jausmą ir skatinantis siekti dar daugiau. Jei šį biologinį mechanizmą suprasite , galėsite valdyti dopamino kiekį motyvacijai palaikyti.

Du motyvacijos tipai

Išorinė motyvacija

Tiems, kuriuos domina apčiuopiami rezultatai ir konkrečios strategijos, tinka išorinė motyvacija. Tai motyvacija, kurią lemia išoriniai paskatinimai, pavyzdžiui, paaukštinimas ar finansinė išmoka.

Pavyzdys: jei esate sportininkas, siekiantis laimėti čempionatą, jūsų motyvacija gali būti trofėjus ir su juo susijęs pripažinimas. Norėdami tai panaudoti, galite sukurti apdovanojimų sistemą, pagal kurią už kiekvieną pasiektą treniruočių etapą mėgausitės mėgstamu skanėstu.

Vidinė motyvacija

Vidinė motyvacija yra kertinis akmuo tiems, kurie džiaugiasi savęs pažinimo ir asmeninio augimo kelione. Tai vidiniai varikliai, tokie kaip mokymosi džiaugsmas ar altruizmo teikiamas pasitenkinimas.

Pavyzdys: savanoriaujate vietinėje prieglaudoje. Laimė, kurią jaučiate padėdami kitiems, yra galingas vidinės motyvacijos šaltinis, verčiantis jus tęsti savanorišką veiklą.

Tikslų nustatymo galia

Abiejų tipų motyvaciją sustiprina aiškus tikslų nustatymas. Literatūra patvirtina, kad konkrečių, išmatuojamų, pasiekiamų, realių ir apibrėžto laiko tikslų (SMART) nustatymas yra veiksmingas.

Trumpi patarimai, kaip užtikrinti ilgalaikę motyvaciją

1. Vizualizacija: sukurkite vizijų lentą arba užsirašykite savo tikslus, kad juos užfiksuotumėte galvoje.

2. Atsakingumas: dalinkitės savo siekiais su žmogumi, kuriuo pasitikite. Jis galės stebėti, ar laikotės duoto sau žodžio.

3. Suskirstymas į smulkesnes dalis: dideles užduotis išskaidykite į mažesnes, lengviau įveikiamas užduotis, kad išvengtumėte įtampos.

4. Grįžtamojo ryšio ciklas: nuolat matuokite savo pažangą ir atitinkamai koreguokite strategijas.

Terapijos vaidmuo

Psichoterapija - tai ne tik erdvė, kurioje galima emociškai atsipalaiduoti, bet ir strateginis šaltinis tiems, kas nori padidinti savo motyvaciją. Kvalifikuotas specialistas pasiūlys individualizuotus kognityvinės elgsenos metodus, padedančius nustatyti ir įveikti motyvacijos blokus. Psichologas taip pat pasirengęs pateikti konkrečias strategijas, pritaikytas jūsų mąstymo modeliui, kurios padės efektyviau įveikti iššūkius. Tiems, kas nori investuoti į savo asmeninį tobulėjimą, terapija padės ne tik suteikti emocinę paramą, bet ir pasiūlyti naudingų įžvalgų bei įveikos mechanizmų.

Savianalizės maršrutas

Jei esate linkę į savarankišką minčių ir jausmų supratimo kelionę, savirefleksija - neįkainojama jūsų draugė. Kasdienis dienoraščio rašymas padės suprasti savo motyvacijos stimuliatorius ir elgesio modelius.

Apibendrinimas

Motyvacijos supratimas yra daugiau nei tik intelektualinis pratimas. Tai praktinių priemonių rinkinys, padedantis įgyvendinti jūsų siekius, nepriklausomai nuo to, ar jie susiję su karjera, ar su asmeniniu tobulėjimu. Taikydami šias strategijas, ne tik svajosite apie savo tikslus, bet ir imsitės konkrečių veiksmų.

Jei norite rasti individualizuotą požiūrį į savo motyvaciją, pasinaudokite Meetelp. Ši programėlė pagal asmenybės tipus suveda jus su psichologais ir psichoterapeutais, kurie atsižvelgia į jūsų konkrečius poreikius ir padeda siekti tikslų. Joje taip pat rasite nuotaikos dienoraštį ir kasdienius klausimus savirefleksijai. Tai visapusiškas sprendimą tiems, kas nori optimizuoti savo protinę veiklą.

Literatūros sąrašas:

Doran, G. T. (1981). "There's a S.M.A.R.T. way to write management's goals and objectives." Management Review, 70(11), 35-36.

Drucker, P. (1954). "The Practice of Management." Harper & Row.

Locke, E. A., & Latham, G. P. (1990). "A theory of goal setting & task performance." Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.

Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). "Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey." American Psychologist, 57(9), 705.

Locke, E. A., Shaw, K. N., Saari, L. M., & Latham, G. P. (1981). "Goal setting and task performance: 1969–1980." Psychological Bulletin, 90(1), 125-152.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!