Kokios yra geriausios sąmoningumo strategijos?

article image
author image

Meetelp

2023/02/07

2 min skaitymo

Vienišumas

Identiteto klausimai

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Vaiko problemos

Sąmoningumas - tai praktika, kai susitelkiama į esamą akimirką ir suvokiamos savo mintys, jausmai ir aplinka be jokio vertinimo. Įrodyta, kad ji veiksmingai mažina stresą, gerina dėmesio sutelkimą ir skatina bendrą gerovę. Štai keletas sąmoningumo strategijų, kurios gali padėti įtraukti šią praktiką į kasdienį gyvenimą:

  1. Pradėkite nuo kelių minučių dėmesingo įsisąmoninimo kiekvieną dieną. Tai gali būti taip paprasta, kaip susitelkimas į savo kvėpavimą įkvepiant ir iškvepiant arba dėmesio atkreipimas į kūno pojūčius vaikštant. Svarbiausia rasti sau tinkamą praktiką ir jos laikytis.
  2. Padarykite sąmoningumą įpročiu. Įtraukti sąmoningumą į savo kasdienę rutiną užtenka tik kasdien pasirinkti laiką prakavimui arba įtraukti sąmoningumo akimirkas į jau esamą rutiną. Pavyzdžiui, prieš susitikimą galite keletą kartų sąmoningai įkvėpti arba valydamiesi dantis sutelkti dėmesį į kūno pojūčius.
  3. Pastebėkite, kada pasimetate mintyse. Dėmesingas įsisąmoninimas - tai ne minčių sustabdymas, o veikiau pastebėjimas, kai mintys nuklysta, ir švelnus dėmesio nukreipimas atgal į dabarties akimirką. Pastebėję, kad mintys nuklydo į šalį, paprasčiausiai pripažinkite mintį, o tada ją paleiskite ir vėl sutelkite dėmesį į dabarties akimirką.
  4. Nevertinkite savo patyrimo. Sąmoningumas - tai buvimas dabartyje ir savo patirties suvokimas be vertinimo. Tai reiškia, kad net jei jūsų mintys ar jausmai yra neigiami, vis tiek galite juos įsidėmėti, nesileisdami į savikritiką ar nepasitikėjimą savimi. Vietoj to stenkitės į savo patirtį žvelgti smalsiai ir atvirai.
  5. Būkite malonūs sau. Sąmoningumas nėra siekis pasiekti tobulos ramybės ar tylos būseną. Tai praktika, kuriai reikia laiko ir pastangų, todėl visiškai normalu, kad būna dienų, kai jaučiatės labiau ar mažiau sąmoningi. Pastebėję, kad jūsų mintys nuklydo į šalį arba jaučiate ypatingą įtampą, nepamirškite būti švelnūs ir malonūs sau.
  6. Išbandykite įvairias sąmoningumo technikas. Egzistuoja daugybė įvairių sąmoningumo technikų: nuo sąmoningo kvėpavimo ir kūno skenavimo iki sąmoningo judėjimo ir meilės meditacijos. Eksperimentuokite su įvairiomis technikomis, kad sužinotumėte, kurios jums geriausiai tinka, ir nepamirškite, kad technikas galima pritaikyti pagal savo poreikius ir pageidavimus.

Apibendrinant, sąmoningumas yra galinga praktika, kuri gali padėti jums sumažinti stresą, pagerinti dėmesio sutelkimą ir skatinti bendrą gerovę. Pradėję nuo kelių minučių dėmesingo įsisąmoninimo kasdien, pavertę tai įpročiu, pastebėję, kada jūsų mintys nuklysta, ir būdami malonūs sau, galite pradėti įtraukti dėmesingą įsisąmoninimą į savo kasdienį gyvenimą ir patirti daugybę jo privalumų. Savo sąmoningumo rezultatus galite užrašinėti Meetelp programėlėje.

Skaitykite daugiau: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/in-depth/mindfulness-exercises/art-20046356

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!