Psichodinaminė psichoterapija: Psichologo vaidmens supratimas

article image
author image

Meetelp

2023/04/05

4 min skaitymo

Asmenybės sutrikimas

Lėtinės ligos

Identiteto klausimai

Psichodinaminė psichoterapija

Tai pokalbių terapijos forma, kuria siekiama ištirti nesąmoningus asmens psichikos ir emocinės būsenos aspektus. Šis terapijos metodas taikomas jau daugiau nei šimtmetį ir plačiai taikomas iki šiol. Psichologai ir psichoterapeutai jį dažnai rekomenduoja kaip gydymo būdą įvairioms psichikos sveikatos problemoms, įskaitant nerimą, depresiją, traumas ir asmenybės sutrikimus, spręsti. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra psichodinaminė psichoterapija, ko galima tikėtis sesijų metu ir kaip ji gali padėti.

Kas yra psichodinaminė psichoterapija?

Psichodinaminė psichoterapija - tai terapijos rūšis, kurioje daugiausia dėmesio skiriama pasąmonei ir jos įtakai elgesiui bei emocijoms. Ji grindžiama idėja, kad pasąmonėje yra neišspręstų konfliktų, traumų ir išstumtų prisiminimų, kurie daro įtaką asmens elgesiui ir emocijoms. Psichodinaminė psichoterapija siekia ištirti ir suprasti šiuos pasąmonėje vykstančius procesus, kad padėtų asmeniui įžvelgti ir suvokti savo vidinį pasaulį.

Ši terapijos forma dažnai taikoma individualiai su licencijuotu psichologu arba psichoterapeutu. Terapeutas ir pacientas kartu siekia užmegzti saugų ir pasitikėjimu grįstą santykį, o tada terapeutas skatina pacientą kalbėti apie savo mintis, jausmus ir išgyvenimus. Terapeutas gali užduoti atvirus klausimus arba pasiūlyti interpretacijas, kad padėtų pacientui suprasti, kaip jo pasąmonės procesai veikia jo elgesį ir emocijas.

Ko tikėtis seansų metu

Psichodinaminės psichoterapijos metu pacientas skatinamas tyrinėti savo jausmus, mintis ir išgyvenimus bei nagrinėti savo santykius su kitais žmonėmis. Terapeutas padeda pacientui suprasti, kaip jo praeities patirtis lėmė dabartinį jo elgesį ir emocijas. Šio tipo terapija dažnai yra ilgalaikė, sesijos trunka nuo šešių mėnesių iki kelerių metų.

Psichodinaminės psichoterapijos tikslas - padėti pacientui įžvelgti pasąmonėje vykstančius procesus ir geriau suprasti save. Pacientai skatinami apmąstyti savo mintis ir jausmus ne terapijos seansų metu ir stengtis ugdyti savimonę bei įžvalgumą.

Kaip tai gali padėti?

Psichodinaminė psichoterapija gali būti naudinga asmenims, susiduriantiems su įvairiomis psichikos sveikatos problemomis, įskaitant nerimą, depresiją ir su traumomis susijusius sutrikimus. Ji taip pat gali būti naudinga asmenims, turintiems asmenybės sutrikimų, pavyzdžiui, ribinį asmenybės sutrikimą arba narcisistinį asmenybės sutrikimą.

Ši terapijos forma gali padėti pacientams įžvelgti ir įsisąmoninti savo vidinį pasaulį, įskaitant mintis, emocijas ir elgesį. Tyrinėdami nesąmoningus procesus, kurie lemia jų elgesį ir emocijas, pacientai gali pradėti ieškoti sąsajų tarp savo praeities patirčių ir dabartinio elgesio. Tai gali padėti pacientams išsiugdyti sveikesnius būdus, kaip susidoroti su savo emocijomis, ir gali padėti pagerinti santykius bei suteikti geresnę savijautą.

Darbas su psichologu arba psichoterapeutu

Ieškant psichodinaminės psichoterapijos, svarbu dirbti su licencijuotu psichologu arba psichoterapeutu, kuris yra apmokytas taikyti šią terapijos formą. Šie specialistai turi patirties ir yra apmokyti padėti pacientams susigaudyti sudėtingose pasąmonės srityse ir gali suteikti saugią ir palankią aplinką pacientams tyrinėti savo vidinį pasaulį.

Renkantis psichologą ar psichoterapeutą, svarbu atsižvelgti į jų pasirengimą ir patirtį psichodinaminės psichoterapijos srityje. Pacientai taip pat turėtų jaustis patogiai su savo terapeutu ir jausti, kad gali užmegzti saugius ir pasitikėjimu grįstus santykius.

Apibendrinant, psichodinaminė psichoterapija yra vertinga terapijos forma, galinti padėti asmenims įžvelgti ir suvokti savo vidinį pasaulį. Tai ilgalaikė terapijos forma, reikalaujanti iš paciento įsipareigojimo, tačiau jos nauda gali būti didelė. Jei susiduriate su psichikos sveikatos problemomis, apsvarstykite galimybę kreiptis į licencijuotą psichologą ar psichoterapeutą ir aptarti, ar psichodinaminė psichoterapija gali būti jums tinkama.

Terapeutui geriau supratus paciento praeities išgyvenimus ir emocijas, jie gali kartu atskleisti elgesio modelius, kurie gali prisidėti prie dabartinių paciento problemų. Šių modelių šaknys dažnai glūdi vaikystėje patirtuose išgyvenimuose, jie gali būti susiję su neišspręstais konfliktais ar traumomis.

Psichodinaminis požiūris taip pat pabrėžia terapinį paciento ir terapeuto santykį. Terapeutas sukuria saugią ir nesmerkiančią erdvę, kurioje pacientas gali tyrinėti savo emocijas ir išgyvenimus. Šis santykis gali būti korekcinė patirtis, leidžianti pacientui išsiugdyti naujus, sveikesnius santykio su kitais žmones būdus.

Išvada

Psichodinaminė psichoterapija yra galingas ir veiksmingas psichikos sveikatos gydymo metodas, galintis padėti pacientams spręsti giliai įsišaknijusias emocines problemas. Tyrinėdami praeitį ir dabartį, pacientai gali geriau suprasti savo elgesio modelius ir išsiugdyti naujus, sveikesnius santykių su savimi ir kitais asmenimis būdus.

Jei susiduriate su psichikos sveikatos problemomis ir svarstote apie psichodinaminę psichoterapiją, svarbu rasti kvalifikuotą terapeutą, kuris yra apmokytas taikyti šį metodą. Darbas su psichodinaminiu terapeutu gali būti transformuojanti patirtis, tačiau svarbu įsipareigoti šiam procesui ir būti atviram išsamiam savo emocijų ir išgyvenimų tyrinėjimui.

Atminkite, kad terapija nėra greitas sprendimas, tačiau ji gali lemti gilius ir ilgalaikius pokyčius. Padedami kvalifikuoto ir užjaučiančio terapeuto, galite išsiugdyti įrankius ir įžvalgas, kurių reikia laimingesniam ir sveikesniam gyvenimui sukurti.

Patarimai išsinešimui

  • Psichodinaminė psichoterapija - tai veiksmingas psichikos sveikatos gydymo metodas, kuriame pabrėžiamas praeities patirties ir emocijų tyrinėjimas.
  • Suprasdami pagrindines savo problemų priežastis, pacientai gali išsiugdyti naujus, sveikesnius santykius su savimi ir kitais žmonėmis.
  • Psichodinaminė psichoterapija yra ilgalaikis įsipareigojimas, tačiau ji gali lemti ilgalaikius pokyčius.
  • Norint gauti naudos iš psichodinaminės psichoterapijos, svarbu susirasti kvalifikuotą terapeutą, kuris yra apmokytas taikyti šį metodą.
  • Terapiniai santykiai yra svarbus paramos ir įžvalgų šaltinis, tačiau jie skiriasi nuo kitų santykių jūsų gyvenime.

Skaitykite daugiau: https://positivepsychology.com/psychodynamic-therapy/

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!