Saviugdos strategijos pagal KET

article image
author image

Meetelp

2023/02/19

2 min skaitymo

Vienišumas

Nuotaikų kaita

Sielvartas ir Netektis

Santykių problemos

Mokymosi sunkumai

Lėtinės ligos

Kognityvinė elgesio terapija, arba KET, yra psichoterapijos rūšis, kuri yra labai veiksminga gydant įvairias psichikos sveikatos būkles, pavyzdžiui, nerimą, depresiją ir priklausomybę. KET taip pat gali būti naudinga asmeniniam augimui ir tobulėjimui, padėdama žmonėms nustatyti ir pakeisti neigiamus mąstymo ir elgesio modelius. Kai kurios dažniausiai pasitaikančios problemos, su kuriomis susiduria žmonės ir kuriose KET gali būti naudinga, yra žema savivertė, chroniškas stresas ir santykių sunkumai.

KET remiasi idėja, kad mūsų mintys, jausmai ir elgesys yra tarpusavyje susiję. Tai reiškia, kad neigiamos mintys gali sukelti neigiamas emocijas ir elgesį, ir atvirkščiai. Nustatydami ir kvestionuodami šias neigiamas mintis, asmenys gali išmokti jas pakeisti pozityvesnėmis ir realistiškesnėmis. Tai gali turėti teigiamą poveikį bendrai jų savijautai, taip pat gali padėti pasiekti asmeninio augimo tikslų.

Viena iš pagrindinių KET strategijų yra pasiekiamų tikslų nustatymas. Svarbu išsikelti realius ir jums pasiekiamus tikslus, kad galėtumėte jausti pasiekimų ir pažangos jausmą. Nustatydami tikslus galite sukurti savo gyvenimo struktūros ir tikslo jausmą, o tai gali padėti jums jaustis labiau kontroliuojantiems save ir mažiau įsitempusiems.

Kitas svarbus KET aspektas yra sveikos kasdienės rutinos kūrimas. Tai gali būti pakankamas miegas, subalansuota mityba, reguliari mankšta ir laiko atsipalaidavimui bei savęs priežiūrai. Sveika dienotvarkė gali padėti jums jaustis energingesniems ir labiau susikaupusiems, taip pat pagerinti bendrą savijautą.

Be šių strategijų, KET taip pat pabrėžia sąmoningumo svarbą. Sąmoningumas - tai praktika atkreipti dėmesį į esamą akimirką, jos nevertinant. Įtraukdami dėmesingumą į savo kasdienybę, galite išmokti paleisti neigiamas mintis ir sutelkti dėmesį į dabartį, o tai gali pagerinti savijautą ir asmeninį augimą.

Galiausiai KET pabrėžia, kad svarbu ieškoti paramos. Vienam gali būti sunku pasiekti teigiamų pokyčių savo gyvenime, todėl svarbu ieškoti paramos iš draugų, šeimos arba psichikos sveikatos specialisto. Terapeutas ar konsultantas gali suteikti patarimų ir paramą, kai siekiate savo tikslų, ir gali padėti išsiugdyti sveikas įveikos strategijas, kaip susidoroti su iššūkiais ir nesėkmėmis. Ir jei nesinori užtrukti valandų valandas ieškantis sau psichologo, kuriuo nenusiviltum, rekomenduojame išbandyti Meetelp. Ši platforma ne tik padės atrasti sau tinkamiausią psichikos specialistą bet ir lydės viso terapijos proceso metu.

Apibendrinant, KET siūlo daugybę veiksmingų asmeninio augimo ir tobulėjimo strategijų. Nustatydami ir kvestionuodami neigiamas mintis, išsikeldami pasiekiamus tikslus, susikurdami sveiką dienotvarkę, praktikuodami dėmesingumą ir ieškodami paramos, galite imtis veiksmų, kad pagerintumėte savo bendrą savijautą ir pasiektumėte asmeninio augimo tikslus.

Skaitykite daugiau: https://www.verywellmind.com/what-is-cognitive-behavior-therapy-2795747

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!