5 būdai, kaip tinkamai pradėti dieną

article image

2023/02/27

2 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Nerimas

Išsekimas

Stresas

Mokymosi sunkumai

Tinkama dienos pradžia gali nulemti visą likusią dieną ir padėti jums siekti tikslų. Tačiau dėl šiuolaikinio gyvenimo greičio ir šurmulio tampa labai lengva paskęsti chaose ir pamiršti pasirūpinti savimi. Pavyzdžiui, viena dažna klaida, kurią žmonės daro rytais, yra žadintuvo mygtuko "snausti" nuspaudimas. Nors kelios papildomos minutės miego gali atrodyti gera idėja, tyrimai parodė, kad dėl fragmentiško miego iš tikrųjų galime jaustis labiau pavargę ir mažiau budrūs. Užuot nuspaudę žadintuvo mygtuką "snausti", pabandykite nustatyti žadintuvą tokiam laikui, kad galėtumėte išsimiegoti visą naktį ir pabusti žvalūs ir pasiruošę dienai. Kad išvengtumėte tokių ir panašių klaidų, pateikiame penkis paprastus, psichologiniais faktais ir teorijomis pagrįstus būdus, kaip tinkamai pradėti dieną:

  1. Kiekvieną dieną pabuskite tuo pačiu metu. Mūsų organizmas turi natūralų miego ir budrumo ciklą, vadinamą cirkadiniu ritmu, kuris padeda reguliuoti mūsų nuotaiką, energijos lygį ir kitas organizmo funkcijas. Nustatę nuoseklų miego grafiką, mūsų kūnai prisitaiko prie įprastos rutinos, todėl visą dieną jaučiamės žvalesni ir energingesni.
  2. Valgykite sveikus pusryčius. Pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, nes jų metu mūsų organizmas gauna energijos, reikalingos tinkamam funkcionavimui. Valgydami subalansuotus pusryčius, kuriuose yra baltymų, sudėtinių angliavandenių ir sveikų riebalų, galime pagerinti savo nuotaiką, kognityvines pažinimo funkcijas ir fizinį pajėgumą.
  3. Iš vakaro susiplanuokite dieną. "Sprendimų nuovargio" sąvoka susijusi su mintimi, kad mūsų smegenys turi ribotą protinės energijos kiekį sprendimams priimti. Kai dieną pradedame be plano, dažnai švaistome protinę energiją mažiems, nereikšmingiems sprendimams priimti, todėl jaučiamės prislėgti ir įsitempę. Suplanavę dieną iš vakaro, galime nustatyti užduočių prioritetus ir sumažinti sprendimų, kuriuos turime priimti, skaičių, todėl turime daugiau protinės energijos susitelkti į svarbius dalykus.

4. Mankštinkitės arba užsiimkite kokia nors fizine veikla. Įrodyta, kad reguliari mankšta gerina nuotaiką, kognityvines funkcijas ir fizinę sveikatą. Net trumpas fizinis aktyvumas ryte gali padidinti mūsų energijos lygį ir padėti mums jaustis žvalesniems bei susikaupusiems visą dieną.

5. Skirkite kelias minutes atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Mūsų protus ir kūnus nuolat atakuoja streso veiksniai, todėl gali būti lengva pasinerti į dienos šurmulį. Kelios minutės, skirtos atsipalaidavimo technikai, pavyzdžiui, giliam kvėpavimui, meditacijai ar sąmoningumui, gali padėti nuraminti protą ir sumažinti stresą, todėl jausimės labiau susikaupę ir susitelkę. Savo nuotaikos stebėjimas taip pat padeda labiau save suvokti ir atsipalaiduoti. Tam daryti rekomenduojame Meetelp programėlę.

Apibendrinant, teisinga dienos pradžia gali turėti teigiamos įtakos jūsų nuotaikai, produktyvumui ir bendrai savijautai. Vengdami tokių įprastų klaidų, kaip snaudimas, pusryčių praleidimas, dienos pradžia be plano, streso mažinimas, ir vadovaudamiesi šiais paprastais patarimais, galite pasiruošti sėkmei ir džiaugtis laimingesne, pilnavertiškesne diena.

Skaitykite daugiau: https://www.cnet.com/health/sleep/9-tips-for-your-best-morning-ever/

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!