Aplinkinių spaudimas: išsaugoti savo tapatybę socialinėje aplinkoje

article image
author image

Meetelp

2023/09/08

2 min skaitymo

Identiteto klausimai

Nerimas

Karjeros konsultavimas

Mokymosi sunkumai

Stresas

Beveik kiekvienas žmogus yra kada nors pajutęs norą prisitaikyti - pakeisti savo elgesį, išvaizdą ar įsitikinimus, kad pritaptų prie tam tikros grupės. Šis visuomenės spaudimas paprastai vadinamas aplinkinių spaudimu (angl. peer pressure). Spaudimo poveikis psichikos sveikatai labai didelis. Siekis atitikti socialinius lūkesčius gali sukelti nerimą, stresą ir net depresiją. Tačiau nepraraskite vilties, galite valdyti emocijas neaukodami savo tikrojo "aš".

Aplinkinių spaudimas: gerai ar blogai?

Aplinkinių spaudimas nėra vien tik madingas terminas, tai galinga socialinė jėga, kylanti iš žmogiškojo poreikio priklausyti socialinei grupei. Visuomenė dažnai teikia pirmenybę konformizmui, todėl lengva pasijusti atstumtam, jei eini kitu keliu. Nors aplinkinių spaudimas kartais gali paskatinti elgtis teigiamai, pavyzdžiui, siekti puikių akademinių rezultatų, apie jį dažnai kalbama neigiamai, nes jis gali pastūmėti asmenis imtis neigiamos ar rizikingos veiklos. Jei nuolat jaučiate bendramokslių arba kolegų spaudimą, tai gali sukelti didelį stresą, nerimą ir net depresiją.

Savivertės stiprinimas

Vienas veiksmingiausių būdų apsisaugoti nuo spaudimo yra tvirta savigarba. Suprasdami, kas esate, ir žinodami savo stipriąsias ir silpnąsias puses, galėsite atspariai laviruoti socialinėje aplinkoje. O kasdienės afirmacijos taps galingu įrankiu, padedančiu puoselėti teigiamą savęs vertinimą. Tokios frazės kaip "Manęs pakanka tokio, koks esu" arba "Aš turiu galią pati priimti sprendimus" nuramins ir sustiprins jūsų savivertę.

Individualumo išsaugojimas

Pasaulyje, kuriame dažnai vertinamas panašumas, o ne unikalumas, išlaikyti savo individualumą gali būti sudėtinga užduotis. Tačiau tai būtina. Aiškių ribų nustatymas padės išsaugoti savasties jausmą, kai aplinkinių spaudimas yra pernelyg didelis. O santykių puoselėjimas su žmonėmis, kurie gerbia ir vertina jūsų unikalumą, taip pat padės apsisaugoti nuo išorinio spaudimo. Be to, investuodami laiko į savirefleksiją galite suprasti savo pagrindines vertybes ir siekius, todėl galėsite priimti sprendimus, atitinkančius jūsų autentiškąjį "aš".

Kai spaudimas tampa pernelyg varginantis

Būna ir taip, kad spaudimas prisitaikyti tampa neįveikiamas. Jei taip nutiko, būtinai ieškokite pagalbos. Draugai, šeima ir psichologai gali pasidalinti vertingais požiūriais ir padėti įveikti sunkumus. Aiškumo ir emocinio palengvėjimo suteiks ir trumpas poilsis nuo aplinkos, kurioje jaučiate spaudimą. Taip pat susidoroti su vis augančiu spaudimu padės dienoraščio vedimas, kuriame galėsite išsakyti savo mintis ir baimes.

Bendravimo įgūdžiai

Įvaldę asertyvaus bendravimo meną, galėsite lengviau susidoroti su kolegų ar bendramokslių daromu spaudimu. Būdami asertyvūs aiškiai išsakysite savo nuomonę ir norus, neįžeisdami ir nemenkindami kitų. Be to, suprasdami žmonių veiksmų motyvus, įgysite strateginių pranašumų socialinėse situacijose ir lengviau įveiksite aplinkinių spaudimą.

Imkitės veiksmų

Jei susiduriate su sudėtingu socialinių lūkesčių ir psichikos sveikatos labirintu, "Meetelp" programėlė jums padės rasti kvalifikuotus psichologus ir psichoterapeutus, kurie specializuojasi savigarbos ir ribų srityse. Joje taip pat rasite nuotaikos dienoraštį ir kasdienius klausimus savianalizei.

Geriausia jūsų versija yra ta, kuri atspindi, kas iš tikrųjų esate, o ne ta, kurią suformavo visuomenė. Stovėkite tvirtai, būkite savimi ir leiskitės į savęs pažinimo kelionę kartu su Meetelp.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!