“Tikro vyro” koncepcija: “geros mergaitės” sindromo analogas

article image
author image

Meetelp

2023/07/21

3 min skaitymo

Stresas

Identiteto klausimai

Nerimas

Pykčio valdymas

Dinamiškoje socialinėje aplinkoje susiduriame su daugybe etikečių ir sąvokų, kuriomis siekiama apibūdinti mūsų elgesį. Pavyzdžiui, “geros mergaitės sindromas” paprastai vartojamas apibūdinti moterų polinkį būti pernelyg paklusnioms ar nuolankioms, dažnai dėl visuomenės spaudimo ir lūkesčių.

Tačiau yra kita koncepcija, kurios dažnai nepastebime – “tikro vyro koncepcija”. Nors visuomenės lūkesčiai mergaitėms ir moterims plačiai aptariami, berniukams ir vyrams skirti vyriškumo reikalavimai nusipelno ne mažesnio dėmesio.

Kas tas “tikras vyras”?

Iš esmės tikro vyro koncepcija apibūdina visuomenės spaudimą atitikti tradicinius vyriškumo kriterijus. Tai reiškia nuoseklų taisyklių laikymąsi, sėkmės ir valdžios siekimą, emocijų slopinimą ir bet kokių pažeidžiamumo požymių vengimą. Tačiau kokia yra tikroji šių reikalavimų kaina?

Pasekmės

  • Emocijų slopinimas: berniukai ir vyrai dažnai neskatinami atvirai rodyti emocijas, todėl atsiranda nesveika jausmų internalizacija, didėjantis stresas, nerimas ir depresija.
  • Vengimas ieškoti pagalbos: “tikro vyro” įvaizdžio našta dažnai trukdo vyrams kreiptis pagalbos, kai jie susiduria su asmeninėmis ar psichologinėmis problemomis, todėl didėja negydomų psichologinių sutrikimų rizika.
  • Nesveika konkurencija: nuolatinis poreikis įrodyti savo vertę ir nesėkmės baimė gali skatinti kenksmingą konkurenciją ir žalingą stresą, o tai turi įtakos tiek asmeniniams santykiams, tiek psichinei savijautai.

Stereotipų laužymas

Visuomenė evoliucionuoja, todėl ir mūsų vyriškumo samprata turi pasikeisti.

  • Emocijos nėra silpnumas: emocijos daro didelę įtaką mūsų sprendimų priėmimo procesui. Su empatijos pagalba pasidalytos emocijos stiprina socialinius ryšius. Jos leidžia suprasti mūsų poreikius ir troškimus, padeda geriau suprasti save. Emocijos, ypač baimė ir pasibjaurėjimas, taip pat prisideda prie mūsų išgyvenimo instinktų. Be to, jos motyvuoja mus imtis veiksmų arba daryti pokyčius, atsižvelgiant į tai, kaip jaučiamės.
  • Kreiptis pagalbos yra drąsu: mesti iššūkį visuomenės stigmoms, susijusioms su psichikos sveikata, pripažinti asmenines problemas ir savo pažeidžiamumą reikalauja drąsos. Šis procesas taip pat reiškia pasiryžimą keistis ir asmeniškai augti, todėl reikia susidurti su nepatogia tiesa ir keisti įsišaknijusį požiūrį. Be to, tai yra rūpinimasis savimi, pirmenybę teikiant savo gerovei, kai visuomenė spaudžia pirmenybę teikti kitoms pareigoms. Taigi psichologinės pagalbos ieškojimas nėra silpnumo ženklas, o stiprybės ir drąsos įrodymas.
  • Bendradarbiavimas, o ne konkurencija: bendradarbiavimas stiprina santykius, nes ugdo pasitikėjimą ir pagarbą, ir didina produktyvumą, nes išnaudoja individualias stipriąsias puses. Bendradarbiavimas taip pat mažina stresą, nes sukuria palankią atmosferą, skatinančią asmeninę gerovę. Galiausiai jis padeda kurti įvairesnę, empatiškesnę visuomenę, mažina atotrūkį tarp skirtingų grupių. Nors konkurencija yra svarbi, norint sukurti harmoningesnę ir produktyvesnę aplinką, būtina išlaikyti pusiausvyrą tarp konkurencijos ir bendradarbiavimo.

Vyriškumo pertvarka

Tikro vyro koncepcija, kaip ir geros mergaitės sindromas, yra visuomeninis darinys, kurį reikia iš naujo permąstyti. Vyriškumo performulavimas yra toks pat svarbus kaip ir moteriškumo apibrėžimas - tai gyvybiškai svarbu visos visuomenės gerovei.

Keliaudami link labiau empatiškos visuomenės prisiminkime, kad tikroji stiprybė slypi autentiškume. Svarbu būti “tikru” vyru, kuris jaučia, verkia, myli ir, svarbiausia, prireikus ieško pagalbos.

O tiems, kurie jaučiasi pasirengę pradėti savęs pažinimo kelionę, kviečiame į Meetelp. Tai programėlė, kuri suderina jus su psichologu, suprantančiu jūsų asmenybę, ir siūlo tiek nuotolines, tiek gyvas konsultacijas. Palaikanti ir empatiška aplinka - tai vertingas įrankis jūsų kelyje į geresnę savijautą. Programėlėje taip pat rasite nuotaikos dienoraštį ir kasdienius klausimus, padedančius tobulėti.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!