Pirmoji gyjanti karta: rūpinamės savimi, gydome savo ateitį

article image
author image

Meetelp

2023/10/07

3 min skaitymo

Karjeros konsultavimas

Priklausomybės

Panikos atakos

Identiteto klausimai

Santykių problemos

Nerimas

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Vienišumas

Kiekviena karta paveldi ne tik genus ir tradicijas, bet ir emocinį palikimą, neišsakytas traumas ir paslėptas žaizdas. Per kartų kartas šios emocinės naštos buvo nešamos toliau, dažnai nepripažintos ir negydomos. Tačiau dabar vyksta pokyčiai. Mes stovime ant naujos eros slenksčio, kai ne tik suvokiame savo kolektyvinį emocinį palikimą, bet ir aktyviai stengiamės jį išgydyti. Mes tampame pirmąja gyjančia karta (angl. healing generation) - grupe, pasiryžusia nutraukti ciklą būsimoms kartoms.

Našta ant pečių

Įsivaizduokite savo gyvenimą kaip lagaminą, pripildytą ne tik savo patirtimi, bet ir emociniais protėvių kroviniais. Šis bagažas gali apsunkinti daugelį gyvenimo sričių - nuo karjeros iki savigarbos ir santykių.

Kokią įtaką mums tai daro

  • Karjera: Justas per darbo pokalbius sustingsta. Jo tėtis visada jam sakydavo: „Dėl visko reikia kovoti, už dyką tau niekas nieko neduos“. Šis sakinys sukėlė nepilnavertiškumo jausmą, kuris trukdo Justui siekti aukštumų karjeroje.
  • Savigarba: Liza užaugo girdėdama: „Kaip gerai mokosi tavo sesė, kodėl tu taip negali?“. Šis nuolatinis lyginimas privertė suabejoti savo verte.
  • Santykiai: Aleksui sunku pasitikėti žmonėmis. Dėl skaudžių tėvų skyrybų jis girdėjo tokias frazes kaip „Meilė netrunka ilgai“, todėl jam sunku įsipareigoti ir turėti ilgalaikių santykių.

Justas, Liza ir Aleksas pastebėjo savo problemų šaknis. Jie supranta, kad nebeturi nešiotis šio emocinio bagažo. Psichoterapijos, savipagalbos knygų ir sąmoningumo programėlių pagalba jie stengiasi suvokti ir išsigydyti šias senas žaizdas.

Emilijos kelionė

Emilija, kaip ir daugelis iš mūsų, pajuto, kad jos emociniai šablonai turi gilesnes šaknis. Ji jautė kartų nerimo naštą, bet nežinojo, kaip ją nuimti. Iš pradžių ji ėmė domėtis savipagalbos literatūra, kuri jai suteikė vertingų įžvalgų, bet ne asmeninių patarimų, kurių ji troško. Supratusi, kad jai reikia daugiau, Emilija žengė drąsų žingsnį ir pradėjo psichoterapiją. Ten ji rado saugią erdvę, kurioje galėjo tyrinėti sudėtingus savo emocinio paveldo klausimus.

Terapija nesuteikė greitų sprendimų, bet paskatino transformacinį procesą, kuris papildė jos savipagalbos pastangas. Laikui bėgant Emilija pastebėjo, kad pasikeitė ne tik jos savijauta, bet ir santykių dinamika ir net profesinis gyvenimas. Ji pajuto, kad ne tik gydo save, bet ir perrašo emocinį scenarijų būsimoms savo šeimos kartoms.

Bangos efektas: kartu keičiame rytojų

Kai pradedame pažinti save, darome daugiau nei tik geriname savo gyvenimą. Mes taip pat nustatome naują kryptį tiems, kurie ateis po mūsų. Šiandien savo veiksmais perrašome emocinį scenarijų ateities kartoms, suteikdami joms galimybę gyventi sveikesnį ir harmoningesnį gyvenimą. Iš esmės mes keičiame savo genealoginio medžio emocinę DNR ir taip sukuriame sveiką ir laimingą paveldą, kuris atsilieps ateinančioms kartoms.

Esame pirmoji „gyjanti karta“, kurią vienija tikėjimas, kad traumų ciklas gali būti ir bus nutrauktas. Mūsų nuostata yra paprasta, bet galinga: „Šis ciklas sustabdomas mūsų rankomis“.

Jei norite paspartinti savęs pažinimo ir gijimo kelionę, galite pasikliauti „Meetelp“ programėle. Ji sujungia naudotojus su tinkamais psichoterapeutais ir siūlo nemokamas priemones, tokias kaip nuotaikos dienoraštis, kasdieniams apmąstymams. Su „Meetelp“ mes ne tik ugdome save, bet ir kuriame pagrindą sveikesnei ir laimingesnei ateičiai.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!