Ar reikėtų sprendimus priimti vadovaujantis intuicija?

article image
author image

Meetelp

2023/09/20

3 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Nerimas

Karjeros konsultavimas

Dėmesio sutrikimai

Intuicijos ir racionalaus mąstymo santykis jau seniai žavi psichologus ir tuos, kuriuos domina žmogaus proto sudėtingumas. Nors intuiciją dažnai supaprastintai vadiname „nuojauta“, jos vaidmuo priimant sprendimus yra kur kas sudėtingesnis. Šiame straipsnyje mėginame išsiaiškinti šį sudėtingą santykį ir patarti, kada pasitikėti intuicija, o kada - racionaliu mąstymu. Šią temą nagrinėsime remdamiesi moksliniais tyrimais ir realiais pavyzdžiais.

Kognityvinės sistemos 1 ir 2

Danielio Kahnemano knygoje „Mąstymas, greitas ir lėtas“ aprašomos dvi mąstymo sistemos: 1 sistema, kuri yra greita, intuityvi ir emocinė, ir 2 sistema, kuri yra lėta, sąmoninga ir logiška. Intuicija priklauso 1 sistemai ir leidžia mums priimti greitus sprendimus remiantis tokiais aspektais kaip ankstesnė patirtis ir emocinė būsena.

Pavyzdys: kai sprendžiate, kur pavalgyti, jūsų intuicija iš karto gali nukreipti į pažįstamą vietą. Tai yra 1 tipo procesas. Tačiau jei skaitote atsiliepimus, lyginate patiekalų pasiūlymus ir atsižvelgiate į draugų mitybos pageidavimus, atliekate 2 tipo procesą.

Kada pasitikėti intuicija

Kompetencijos vaidmuo

Intuicija būna patikimesnė, kai turite daug patirties tam tikroje srityje. Žurnale „Psychological Science“ atliktas tyrimas parodė, kad patyrę šachmatininkai gali intuityviai nustatyti geriausius ėjimus ir aplenkti mažiau patyrusius žaidėjus, kurie pasikliauja analitiniu mąstymu.

Kitas pavyzdys: patyręs pilotas gali pasikliauti intuicija, kad priimtų greitą sprendimą sudėtingo nusileidimo metu. Jo pasirinkimą lemia ilgametė praktika ir patirtis.

Didelės ir mažos rizikos sprendimai

Priimant sprendimus, turinčius ilgalaikių pasekmių, pavyzdžiui, sudarant verslo partnerystę ar persikeliant į naują miestą, analitinis mąstymas yra patikimesnis.

Pavyzdys: nors intuicija gali sakyti, kad persikraustymas dėl naujo darbo yra patraukli idėja, labai svarbu atsižvelgti ir į racionalius faktorius, tokius kaip pragyvenimo išlaidos, darbo vietos saugumas ir socialinė parama.

Emocinė būsena

Jūsų dabartinė emocinė būsena gali turėti didelės įtakos intuicijos efektyvumui. Kai patiriate stresą ar nerimą, intuityvūs sprendimai gali būti ne tokie patikimi.

Pavyzdys: nerimą jaučiantis investuotojas gali intuityviai norėti išparduoti akcijas rinkos nuosmukio metu, o vėliau, rinkai atsigavus, dėl tokio sprendimo gailėtis.

Intuicijos ribotumas

Intuicija nėra patikimiausias dalykas. Kognityvinės klaidos, tokios kaip aureolės efektas, gali trukdyti intuityviam vertinimui.

Pavyzdys: galbūt intuityviai jaučiate, kad charizmatiškas kalbėtojas taip pat yra patikimas ir kompetentingas, tačiau tai gali būti aureolės efekto pasekmė, kai teigiami jausmai vienoje srityje daro nepagrįstą įtaką jūsų vertinimui kitoje srityje.

Efektyvesnis sprendimų priėmimas

Suprasdami intuicijos ir racionalaus mąstymo niuansus, galite gerokai pagerinti savo gebėjimus priimti sprendimus. Norintiems gilintis į šią įdomią temą „Meetelp“ siūlo unikalią platformą. Programėlė ne tik suderina jus su jūsų poreikius atitinkančiais psichologais, bet ir siūlo nuotaikos dienoraštį bei kasdienius klausimus savianalizei. Su „Meetelp“ galite suprasti savo mąstymo modelį ir išvengti dažniausiai daromų mąstymo klaidų, todėl galėsite efektyviau priimti sprendimus.

Nuorodos

  1. Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. Farrar, Straus and Giroux.
  2. Stanovich, K. E., & West, R. F. (2000). Individual differences in reasoning: Implications for the rationality debate? Behavioral and Brain Sciences, 23(5), 645-665.
  3. Rieskamp, J., & Otto, P. E. (2006). SSL: A theory of how people learn to select strategies. Journal of Experimental Psychology: General, 135(2), 207.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!