"Geros mergaitės" sindromas: suprasti ir įveikti

article image
author image

Meetelp

2023/07/13

3 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Vienišumas

Santykių problemos

Daugelis moterų kovoja su visuomenės lūkesčiais būti tobula "gera mergaite" - visada paklusnia, visada mandagia, visada besistengiančia įtikti kitiems. Nuolatinis asmeninių troškimų slopinimas, siekiant atitikti visuomenės lūkesčius, dažnai gali sukelti "geros mergaitės" sindromą - silpninančią mąstyseną, kuri daro įtaką tam, kaip moterys suvokia save, savo vertę ir vietą visuomenėje. Tačiau, kaip ir bet kurį kitą ribojantį įsitikinimą, jį galima suprasti ir įveikti.

"Geros mergaitės" sindromo požymiai

Geros mergaitės sindromas - tai mąstysena, kuriai dažnai būdingas nuolatinis pataikavimas žmonėms, konfliktų baimė, perfekcionizmas, perdėtas atsiprašinėjimas ir emocijų slopinimas. Šį sindromą turintys asmenys sunkiai moka pasakyti "ne", siekia nuolatinio pritarimo, yra linkę save menkinti, bijo atstūmimo ir dažnai leidžia, kad stipresnės asmenybės juos užgožtų.

Štai keletas dažniausiai pasitaikančių "geros mergaitės" sindromo požymių:

  • Pataikavimas: visada stengiatės padaryti kitus laimingus, net jei tai reiškia, kad nepaisote savo poreikių ar norų.
  • Konfliktų baimė: bet kokia kaina vengiate nesutarimų ar konfrontacijos, nes nerimaujate, kad įskaudinsite kitus.
  • Perfekcionizmas: nuolat siekiate tobulumo ir jaučiatės blogai, jei to nepavyksta padaryti.
  • Pernelyg didelis atsiprašinėjimas: per daug atsiprašinėjate, net jei nesate kalta.
  • Emocijų slopinimas: slepiate savo tikruosius jausmus, nes baiminatės, kad jie gali nuvilti ar sukelti nepatogumų kitiems.
  • Sunkumai sakant "ne": bijote atsisakyti prašymų ar nustatyti ribas, atrodyti savanaudiškai.
  • Nuolatinio pritarimo siekimas: kad gerai jaustumėtės dėl savęs ar savo veiksmų, jums reikia pritarimo iš aplinkinių.
  • Polinkis save nuvertinti: savęs menkinimas arba savo pasiekimų nuvertinimas.
  • Atstūmimo baimė: jaučiate didžiulį nerimą, kad būsite atstumta arba nemėgstama.
  • Buvimas šešėlyje: dažnai leidžiate, kad už jus vadovautų ar sprendimus priimtų stipresnės ar dominuojančios asmenybės.

"Geros mergaitės" sindromo psichologinis poveikis

Nuo šio sindromo kenčiančios moterys dažnai jaučiasi "įstrigusios" ir turi gyvenimą, kurį diktuoja visuomenės lūkesčiai, o ne jų pačių siekiai. Dėl to gali nukentėti jų santykiai, karjeros pasirinkimas ir net psichinė bei fizinė sveikata.

Geros mergaitės sindromą patiriančios moterys dažnai susiduria su keliomis problemomis, įskaitant:

  • Psichikos sveikatos problemos: dėl nuolatinio savo jausmų ir poreikių slopinimo gali išsivystyti žema savivertė, nerimas ar depresija.
  • Įtempti santykiai: dėl negalėjimo išreikšti savo poreikių ar norų gali sutrikti santykiai tiek asmeniniu, tiek profesiniu požiūriu.
  • Prarastos galimybės: konfliktų ir atstūmimo baimė gali stabdyti nuo galimybių išnaudojimo ar rizikos, galinčios paskatinti asmeninį ar profesinį augimą.
  • Lėtinis stresas ir perdegimas: nuolatinės pastangos įtikti kitiems ir siekti tobulumo gali sukelti nuolatinį stresą, o galiausiai - perdegimą.
  • Savęs tapatumo stoka: dėl tikrųjų troškimų ir emocijų slopinimo, siekiant atitikti visuomenės lūkesčius, galite jaustis pasimetusi ir atitrūkusi nuo savo autentiškojo "aš".
  • Vėlyvas pagalbos ieškojimas: šį sindromą patiriančios moterys dažnai kreipiasi psichologinės pagalbos gana vėlai, dažniausiai tada, kai jau patiria didelį stresą arba psichologinę žalą.

Kaip įveikti "geros mergaitės" sindromą

Geros mergaitės sindromo įveikimas nereiškia, kad reikia atsisakyti gerumo, pagarbos ar dėmesio kitiems. Veikiau reikia pripažinti ir puoselėti savo poreikius, troškimus ir vertę.

  1. Atpažinkite sindromą
  2. Ugdykite savimonę
  3. Kreipkitės pagalbos į psichologą arba psichoterapeutą
  4. Nustatykite ribas
  5. Praktikuokite rūpinimąsi savimi
  6. Ugdykite meilę ir atjautą sau
  7. Tobulinkite asertyvumo įgūdžius

Išsilaisvinimas iš šio sindromo - tai kelionė į savirealizaciją, savęs priėmimą ir galiausiai meilę sau - supratimą, kad esate pakankama tokia, kokia esate.

Jei norite pradėti šią kelionę, pagalvokite apie "Meetelp" - programėlę, kuri suderina jus su psichologu, suprantančiu jūsų asmenybę ir galinčiu pasiūlyti tiek konsultacijas internetu, tiek gyvai. Meetelp yra saugi, empatiška ir palaikanti aplinka augimui ir galimybių atlaisvinimui, kurioje rasite nuostabius terapeutus, nuotaikos dienoraštį ir kasdienius klausimus savirefleksijai.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!