Įgalinkite savo kelionę: Kviečiame naudotis tylia savivertės stiprybe psichikos sveikatai ir gyvenimo sėkmei

article image
author image

Meetelp

2023/08/17

4 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Nerimas

Savigarba: psichikos sveikatos pagrindas

Psichikos sveikatos pagrindas yra savigarba - vidinis kompasas, kuriuo vadovaujamės suvokdami savo vertę. Ji yra svarbus veiksnys kiekviename mūsų gyvenimo aspekte, formuojantis mūsų psichikos sveikatos kraštovaizdį. Savivertė būna dviejų skirtingų formų:

  • Vidinė savivertė: Tai vidinė savigarbos forma, kylanti iš asmeninio savo vertės ir gebėjimų pripažinimo, nepriklausomai nuo išorinės nuomonės. Tai pasiekimo jausmas, kurį jaučiate užbaigę sudėtingą projektą ar pasiekę asmeninį tikslą.
  • Išorinė savivertė: Ši savigarbos forma grindžiama išoriniu patvirtinimu. Tai pasitikėjimo savimi padidėjimas, kurį jaučiate, kai kiti jus giria arba jums pritaria.

Sveika savivertė nėra susijusi su išpūstu ego; ji reiškia savo vertės ir gebėjimų pripažinimą. Tai vidinis balsas, kuris užtikrintai sako: "Aš esu vertas. Aš esu vertas. Manęs pakanka."

Savivertė: psichikos sveikatos supergalia priimant sprendimus

Savivertė gali būti jūsų psichikos sveikatos supergalia, ypač kai kalbama apie sprendimų priėmimą. Asmenys, turintys aukštą savivertę, yra labiau linkę:

  • Priimti sudėtingas užduotis: Jie į iššūkius žiūri kaip į galimybes tobulėti, o ne kaip į grėsmę, taip skatindami sveiką psichinę būseną.
  • Išsikelti ambicingus tikslus: Jie tiki savo gebėjimais ir kelia prasmingus tikslus, kurie įkvepia juos siekti sėkmės.
  • Priimti vertybes atitinkančius sprendimus: Jie priima sprendimus, kurie atspindi jų asmenines vertybes ir įsitikinimus, taip stiprindami psichikos sveikatą ir mažindami stresą bei nerimą. Jei norite daugiau sužinoti apie intuicijos vaidmenį priimant sprendimus, daugiau apie tai galite paskaityti čia. (Suprasti intuicijos vaidmenį priimant sprendimus)

Savivertė: Psichikos sveikatos santykių stiprintojas

Savivertė turi įtakos ne tik jūsų psichikos sveikatai, bet ir jūsų santykiams. Ji daro įtaką jūsų bendravimui su kitais žmonėmis ir pasitenkinimui santykiais. Aukšta savivertė gali lemti sveikesnius ir visavertiškesnius santykius, nes:

  • Esate labiau linkę įtvirtinti savo poreikius ir ribas: Suprantate, kad jūsų jausmai ir poreikiai yra svarbūs, o tai skatina sveikesnius tarpusavio santykius.
  • Esate mažiau linkę toleruoti nepagarbą ar netinkamą elgesį: Žinote savo vertę, todėl santykiai tampa sveikesni.
  • Tikėtina, kad santykiuose jausitės saugūs ir mažiau nerimausite: Kai vertinate save, mažiau tikėtina, kad jums reikės nuolat ieškoti kitų užtikrintumo.

Savivertė: raktas į psichinę ir fizinę gerovę.

Savivertė - tai ne tik geras savęs vertinimas. Ji taip pat susijusi su jūsų psichine ir fizine sveikata. Tyrimai parodė, kad:

  • Žema savivertė gali sukelti psichikos sveikatos problemų, tokių kaip nerimas ir depresija. Kai savęs nevertinate, lengva įsisukti į negatyvaus mąstymo ratą, o tai gali sukelti psichikos sveikatos problemų.
  • Aukšta savivertė gali prisidėti prie bendros gerovės, įskaitant geresnį streso valdymą ir atsparumą. Kai save vertinate, labiau tikėtina, kad rūpinsitės savo fizine sveikata ir veiksmingai valdysite stresą.

Savivertės stiprinimas: Psichikos sveikatos strategija

Taigi, kaip galite padidinti savivertę kaip psichikos sveikatos strategijos dalį? Štai keletas praktinių patarimų:

  • Pozityvi savigarba: atkreipkite dėmesį į savo savigarbą. Neigiamas mintis pakeiskite teigiamais teiginiais. Užuot sakę: "Aš negaliu to padaryti", sakykite: "Aš galiu tai padaryti. Turiu reikiamų įgūdžių ir gebėjimų."
  • Atjauta sau: Su savimi elkitės geranoriškai ir supratingai. Kai suklystate, priminkite sau, kad klysta visi ir kad tai yra mokymosi ir augimo dalis.
  • Sveikos ribos: Išmokite pasakyti "ne", kai reikia. Ne bėda, kad pirmiausia turite būti sau. Jei kažkas negerai arba jei jaučiatės prislėgti, galima pasakyti "ne ". Daugiau pasitikėjimo savimi stiprinimo strategijų rasite šiame straipsnyje. (Pasitikėjimo savimi stiprinimas: žingsniai, kaip išlaisvinti vidinę stiprybę)

Ieškoti pagalbos: Svarbiausias žingsnis jūsų kelionėje į psichikos sveikatą

Nors šie patarimai gali padėti, kartais kelionė savivertės stiprinimo link gali būti sudėtinga. Jei susiduriate su sunkumais, drąsiai kreipkitės pagalbos į psichikos sveikatos specialistą. Jie gali suteikti jums įrankių ir strategijų, kurių jums reikia savigarbai stiprinti ir gyvenimo kelionei įveikti. Tokios platformos kaip "Meetelp" gali supaprastinti profesionalios pagalbos paieškos procesą.

Atminkite, kad jūsų savigarba yra tylioji jėga, kuri formuoja jūsų gyvenimo kelionę. Priimkite ją, puoselėkite ir stebėkite, kaip ji keičia jūsų gyvenimą.

Nuorodos

  1. Orth, U., Robins, R. W., & Widaman, K. F. (2012). Life-span development of self-esteem and its effects on important life outcomes. Journal of personality and social psychology, 102(6), 1271.
  2. Baumeister, R. F., Campbell, J. D., Krueger, J. I., & Vohs, K. D. (2003). Does high self-esteem cause better performance, interpersonal success, happiness, or healthier lifestyles?. Psychological science in the public interest, 4(1), 1-44.
  3. Murray, S. L., Holmes, J. G., & Collins, N. L. (2006). Optimizing assurance: The risk regulation system in relationships. Psychological bulletin, 132(5), 641.
  4. Orth, U., & Robins, R. W. (2013). Understanding the link between low self-esteem and depression. Current directions in psychological science, 22(6), 455-460.
  5. Neff, K. D. (2003). Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and identity, 2(2), 85-101.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!