Įgalinkite savo protą: ": "Ištirti ryšį tarp nerimo, savigarbos ir psichikos sveikatos

article image
author image

Meetelp

2023/08/14

3 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Nerimas

Gyvenimas - tai kelionė, kupina pakilimų ir nuosmukių, o pakeliui visi patiriame nerimo ir abejonių savimi akimirkų. Nors šie jausmai yra normali žmogiškosios patirties dalis, jie gali tapti nepakeliami ir paveikti mūsų savigarbą bei bendrą psichikos sveikatą.Atidžiau pažvelkime į sudėtingą ryšį tarp nerimo ir savigarbos ir į tai, kaip šio ryšio supratimas gali padėti užtikrinti geresnę psichikos sveikatą ir asmeninį augimą.

Nerimo demistifikavimas

Nerimas yra daugiau nei tik trumpalaikis streso ar nerimo jausmas.Tai nuolatinė nelengva būsena, pavyzdžiui, susirūpinimas ar baimė, kuri gali varijuoti nuo lengvos iki sunkios. Nors normalu retkarčiais jausti nerimą, kai šie jausmai užsitęsia arba pradeda trukdyti kasdieniam gyvenimui, tai tampa priežastimi į tai atreipti dėmesį. Remiantis Murad (2020) atliktais tyrimais, su socialiniu nerimu kovojantys asmenys dažnai elgiasi nervingai ir baimingai, o tai gali neigiamai paveikti jų savivertę ir bendrą psichikos sveikatą.

Savivertės atpažinimas

Savivertė atlieka esminį vaidmenį mūsų psichikos sveikatai. Tai mūsų bendras savo vertės arba vertingumo suvokimas. Kai turime aukštą savivertę, jaučiamės pasitikintys savimi ir gerbiame save. Ir atvirkščiai, dėl žemos savivertės galime jaustis nesaugūs ir netinkami. Kiliç & Karakuş (2016) atlikto tyrimo metu nustatytas reikšmingas ryšys tarp socialinės išvaizdos nerimo ir savivertės, kuris rodo, kad kai gerai jaučiamės dėl savo išvaizdos, mūsų savivertė pagerėja, o nerimas sumažėja.

Nerimo ir savivertės šokis

Freitas et al. (2016) atlikto tyrimo metu nustatyta, kad asmeninio augimo iniciatyva, rodanti asmens aktyvų dalyvavimą asmeniniame augime, yra teigiamai susijusi su savigarba ir neigiamai susijusi su nerimu. Tai rodo, kad dirbdami su savo savigarba galime valdyti savo nerimo lygį ir pagerinti savo psichikos sveikatą.

Savigarbos panaudojimas siekiant valdyti nerimą

Savigarbos stiprinimas gali būti veiksminga nerimo valdymo strategija. Murad (2020) atlikto tyrimo metu nustatyta reikšminga neigiama koreliacija tarp socialinio nerimo lygio ir savigarbos. Tai reiškia, kad didėjant savigarbai, nerimo lygis turi tendenciją mažėti. Taigi, jei jaučiate nerimą dėl darbo pokalbio, primindami sau savo įgūdžius ir ankstesnius laimėjimus, galite padidinti savigarbą ir sumažinti nerimą.

Praktinės savigarbos didinimo ir nerimo valdymo strategijos

Savigarbos didinimas ir nerimo valdymas yra kelionė, o ne tikslas. Tačiau yra praktinių, moksliškai pagrįstų strategijų, kurios gali jums padėti šiame kelyje:

  • Kognityvinė elgesio terapija (KET): Ši terapijos rūšis gali padėti suprasti ir pakeisti mąstymo modelius, kurie lemia žalingą elgesį ar emocinį sutrikimą.
  • Teigiamas kalbėjimas apie save: Tai apima neigiamų minčių apie save pakeitimą teigiamomis. Pavyzdžiui, užuot galvoję: "Aš negaliu to padaryti", galite sau sakyti: "Aš galiu susidoroti su šiuo iššūkiu".
  • Sąmoningumo praktika: Tokios technikos, kaip meditacija, joga ar gilaus kvėpavimo pratimai, gali padėti išlikti dabarties būsenoje ir sumažinti nerimą. Jei norite daugiau sužinoti apie sąmoningumą, daugiau apie jį galite paskaityti čia. (Sąmoningumo ugdymas siekiant pagerinti emocinę sveikatą)
  • Sveikas gyvenimo būdas: Reguliari mankšta, subalansuota mityba ir pakankamas miegas gali pagerinti jūsų nuotaiką ir energijos lygį, padidinti savivertę ir sumažinti nerimą.

Ieškoti profesionalios pagalbos: Žingsnis geresnės psichikos sveikatos link

Nors šios strategijos gali būti naudingos, svarbu nepamiršti, kad, jei jaučiate nerimą ar žemą savivertę, galima kreiptis profesionalios pagalbos. Apsilankymas pas psichikos sveikatos specialistą gali suteikti jums reikalingų priemonių ir paramos, kad galėtumėte įveikti šiuos iššūkius.

Viena iš platformų, galinčių padėti šioje kelionėje, yra "Meetelp" - išsami psichikos sveikatingumo platforma, kuri supaprastina profesionalios pagalbos paieškos procesą. Tai tarsi asmeninis psichikos gerovės vadovas, kurį galite turėti po ranka.

Išvados

Suprasti nerimo ir savivertės ryšį yra labai svarbus žingsnis geresnės psichikos sveikatos link. Suvokdami jų sąveiką, galime geriau valdyti savo psichikos sveikatą ir atskleisti visą savo potencialą. Atminkite, kad kreiptis pagalbos yra normalu, o tokios platformos, kaip "Meetelp", yra pasirengusios padėti jums jūsų kelionėje. Jei norite daugiau sužinoti apie asmeninį augimą, galite spustelėti čia. (Emocinio intelekto panaudojimas asmeniniam augimui)

Nuorodos

  1. Murad, O. (2020). Social Anxiety in Relation to Self-Esteem among University Students in Jordan. International Education Studies, 13(2), 96.
  2. Kiliç, M., & Karakuş, Ö. (2016). The study of the relationships between social appearance anxiety, self-esteem and loneliness level among university students. Journal of Human Sciences, 13(3).
  3. Freitas, C., Damásio, B., Tobo, P., Kamei, H., & Koller, S. (2016). Systematic Review about Personal Growth Initiative. Anales de Psicología, 32(3).

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!