Kaip suprasti, kad draugui depresija, ir kaip jam padėti?

article image
author image

Meetelp

2023/05/24

2 min skaitymo

Depresija

Nerimas

Vienišumas

Viena iš labiausiai paplitusių psichikos sveikatos problemų yra depresija, nuo kurios kenčia milijonai žmonių visame pasaulyje. Gali apimti nerimas, jei įtari depresiją pas draugą. Kaip gali priartėti prie šios subtilios temos ir suteikti paramą neperžengiant ribų? Štai keletas būdų, kaip padėti.

Depresijos požymių atpažinimas

Prieš įsikišant labai svarbu atpažinti depresijos požymius:

  • Nuolatinis liūdesys arba prasta nuotaika beveik kiekvieną dieną
  • Susidomėjimo ar malonumo pomėgiais praradimas
  • Nuolat jaučiamas nuovargis
  • Sunkumai susikaupti, prisiminti ar priimti sprendimus
  • Bevertiškumo arba kaltės jausmas
  • Nemiga arba per ilgas miegas
  • Apetito ar svorio pokyčiai
  • Mintys apie mirtį ar savižudybę

Šie simptomai turi tęstis ne trumpiau kaip dvi savaites, kad juos būtų galima laikyti depresijos požymiais. Tačiau kiekvienas žmogus depresiją išgyvena skirtingai ir ne visiems pasireiškia visi šie simptomai.

Kaip pradėti pokalbį

Jei tavo draugui pasireiškia depresijos požymių, svarbu pranešti apie savo susirūpinimą. Natūralu, kad gali nežinoti, kaip pradėti pokalbį, tačiau štai keletas rekomendacijų:

  • Pasirink patogią aplinką ir įsitikink, kad turėsi pakankamai laiko pokalbiui.
  • Būk nuoširdus ir švelniai bei neteisiant išsakyk savo susirūpinimą.
  • Vartok "aš" teiginius, kad nesukeltum draugui gynybinio jausmo. Pavyzdžiui, sakyk: "Pastebėjau, kad pastaruoju metu atrodai pavargęs, ar viskas gerai?", o ne "Pastaruoju metu keistai elgiesi".

Toks pokalbis turėtų būti pagrįstas tavo pastebėjimais, o ne diagnoze. Diagnozuoti depresiją nėra tavo užduotis - tai gali padaryti tik psichikos sveikatos specialistas.

Būk geru klausytoju

Vienas geriausių dalykų, kuriuos gali padaryti, yra klausytis. Suteik artimajam erdvės pasidalyti savo jausmais, neskubink jo ir nevertink. Parodyk, kad supranti jo emocijas žodžiais: "Tai skamba labai sudėtingai. Apgailestauju, kad taip jautiesi."

Paskatink ieškoti profesionalios pagalbos

Depresija yra rimta sveikatos būklė, kurią būtina gydyti su specialistu. Paragink draugą kreiptis pagalbos į psichiatrą arba psichoterapeutą. Jei draugas dvejoja, pasiūlyk pasinaudoti "Meetelp" programėle arba net palydėk jį į konsultaciją.

Ir toliau palaikyk draugą

Net ir po to, kai draugas kreipėsi pagalbos, palaikyk ryšį. Išreikšk savo rūpestį ir susirūpinimą ir stenkis įtraukti jį į įprastą veiklą tiek, kiek jam patogu.

Rūpinkis savimi

Palaikant depresija sergantį draugą gali nukentėti ir mūsų pačių psichikos sveikata. Būtinai pasirūpink savimi, nustatyk ribas ir prašyk pagalbos, jei jos prireiks.

Ką daryti, jei draugas galvoja apie savižudybę?

Jei draugas užsimena apie savižudybę, žiūrėk į tai rimtai. Paragink jį nedelsiant kreiptis į psichikos sveikatos specialistą. Jei grėsmė neišvengiama, skambink numeriu 112.

Nepamiršk, kad išgydyti draugo depresiją - ne tavo pareiga. Tavo vaidmuo - suteikti paramą, padrąsinimą ir empatiją. Diagnoze ir gydymu rūpinasi psichikos sveikatos specialistas.

Depresija yra rimta būklė, tačiau gavę tinkamą pagalbą ir paramą žmonės gali suvaldyti savo simptomus ir pagerinti gyvenimo kokybę. Jei tavo draugas susiduria su sunkumais, tavo supratimas ir užuojauta gali daug ką pakeisti.

*Atsakomybės apribojimas: šiame straipsnyje neteikiama medicininė konsultacija. Jis skirtas tik informaciniams tikslams. Jis nepakeičia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnozės ar gydymo.*

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!