Menas pasakyti „ne“: sveikų ribų nustatymas

article image
author image

Meetelp

2023/08/29

2 min skaitymo

Bendravimo sunkumai

Santykių problemos

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Išsekimas

Nerimas

Kartais gyvenimas gali atrodyti kaip nesibaigiantis įsipareigojimų, socialinių renginių ir darbo užduočių maratonas. Sakydami „taip“ kiekvienai galimybei galite jaustis, tarsi būtumėte visur suspėję, tačiau iš tikrųjų taip kenkiate savo psichinei sveikatai. Šis straipsnis padės jums suprasti, kodėl sakyti „ne“ būtina, ypač jei norite konkuruoti reikalavimų kupiname pasaulyje.

Kodėl sakydami „ne“ neturėtumėte jaustis kalti

Savisauga: atsisakyti nėra elgtis savanaudiškai, tai yra savisaugos veiksmas. Kiekvienas jūsų „taip“ atima laiką ir energiją iš jūsų asmeninių poreikių.

Kokybė svarbesnė už kiekybę: per didelis įsitraukimas į įvairias veiklas ir santykius mažina jūsų dalyvavimo kokybę.

Autonomija: jūsų laikas priklauso jums, o ne kam nors kitam. Turite visišką teisę nuspręsti, kaip jį praleisti.

Praktiniai scenarijai: kodėl kaltė yra nereikalinga

1 scenarijus: draugas pakvietė jus į savaitgalio iškylą, o jūs jau jaučiatės išsekęs ir norite tiesiog atsipalaiduoti. Jei išvyksite, gali būti, kad fiziškai dalyvausite, bet psichologiškai jūsų nebus. Šiuo atveju atsisakymas iš tikrųjų reiškia pagarbą kokybiškam laikui, kurį praleidžiate su draugu.

2 scenarijus: jūsų viršininkas klausia, ar galite paimti papildomą projektą, kai jau esate perkrautas. Pasakymas „taip“ atrodys kaip būdas būti „komandos žaidėju“, bet jei tai turi įtakos viso jūsų darbo kokybei, tai niekam nebus naudinga. Sakydami „ne“ saugote savo profesinį sąžiningumą.

Tai kaip gi sakyti „Ne“

Kalbėkite aiškiai ir atvirai: „Vertinu pasiūlymą, bet šiuo metu negaliu to padaryti.“

Atidėkite atsakymą: „Ar galiu dar kartą su jumis susisiekti dėl šio klausimo? Pirmiausia turiu patikrinti kitus savo įsipareigojimus.“

Pasiūlykite alternatyvų: „Negaliu atvykti į susitikimą, bet galiu atsiųsti naujienų santrauką el. paštu.“

Būkite sąžiningas, bet taktiškas: vietoj to, kad sugalvotumėte pasiteisinimą, galite pasakyti: „Šį savaitgalį turiu susitelkti į asmeninę gerovę, todėl negaliu atvykti į susirinkimą.“

Kaltę pakeiskite į palengvėjimą

Sakydami „ne“ ne tik atgaunate savo laiką, bet ir paliekate vietos galimybėms ir pasiūlymams, kurie iš tiesų atitinka jūsų vertybes ir troškimus. Kaltės jausmą pakeičia palengvėjimas, nes:

  • Atlaisvinate vietą mintims: kiekvienas „ne“ yra „taip“ kažkam kitam - tam, kas geriau atitinka jūsų tikslus.
  • Suteikiate sau daugiau laisvės: atsakomybė už savo sprendimus sustiprina savarankiškumo jausmą ir didina savigarbą.
  • Skatinate kokybiškus santykius: atsisakydami galite daugiau investuoti į išties prasmingus santykius, o ne palaikyti platų, bet paviršutinišką socialinį ratą.

Išmokti pasakyti „ne“ yra daugiau nei paprastas atsisakymas - tai gyvybiškai svarbus asmeninio augimo ir gerovės įgūdis. Tai pusiausvyra tarp savo ribų supratimo ir įvairių gyvenimo reikalavimų tenkinimo. Drąsa nustatyti ribas glaudžiai susijusi su jūsų saviverte - savybe, kurią galima ugdyti ir tobulinti laikui bėgant.

Jei esate pasiryžę lavinti savo emocinį intelektą ir gerinti tarpasmeninių santykių efektyvumą, „Meetelp“ padės jums šiame kelyje. Ši programėlė ne tik sujungia jus su kvalifikuotais psichologais, kurie supranta jūsų konkrečius poreikius, bet ir leidžia vesti nuotaikų dienoraštį bei kasdien atsakyti į savęs pažinimo klausimus.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!