Įveikti kognityvines klaidas: mąstyti aiškiai ir priimti sprendimus išmintingai

article image
author image

Meetelp

2023/08/16

2 min skaitymo

Karjeros konsultavimas

Mokymosi sunkumai

Nerimas

Bendravimo sunkumai

Mūsų galvose veikia kognityviniai sutrumpinimai, kurie tyliai daro įtaką mūsų pažiūroms ir sprendimams. Jei domitės saviugdos klausimais, šių nukrypimų supratimas padės jums lengviau suvokti savo galimybes. Tai ne tik patobulins jūsų sprendimų priėmimo įgūdžius, bet ir praturtins jūsų supratimą apie save ir kitus.

Kas yra kognityvinės klaidos?

Tai yra sistemingi mąstymo modeliai, kurie nukreipia mus nuo objektyvaus argumentavimo link subjektyvių įsitikinimų.

Kodėl jas turime?

Šias klaidas mums paliko evoliucija- kažkada jos padėdavo mūsų protėviams greitai priimti sprendimus pavojaus atvejais. Jos tapo mūsų smegenų strategija supaprastinti ir pagreitinti informacijos apdorojimą.

Įprastų kognityvinių klaidų nagrinėjimas su pavyzdžiais:

  • Patvirtinimo klaida:

Kas tai yra? Polinkis pastebėti ir priimti informaciją, kuri atitinka mūsų turimus įsitikinimus, ignoruojant priešingus.

Pavyzdys: jei tikite, kad tam tikras mitybos planas yra pats geriausias, galite skaityti tik sėkmingas istorijas apie jį, ignoruodami bet kokią kritiką ar nesėkmes.

  • Prieinamumo euristika:

Kas tai yra? Sprendimų priėmimas remiantis lengvai prieinama informacija, užuot atsižvelgus į visus svarbius duomenis.

Pavyzdys: pamatę naujienų reportažus apie lėktuvų katastrofas, galite manyti, kad keliauti lėktuvu yra labai nesaugu, neatsižvelgdami į statistinius duomenis, rodančius santykinį saugumą, palyginti su kitomis transporto priemonėmis.

  • Sugretinimo klaida (angl. Anchoring Bias):

Kas tai yra? Kai priimant sprendimą pernelyg didelę įtaką daro pirmoji sutikta informacija.

Pavyzdys: Jei parduotuvėje produktas pažymėtas užrašu "Sumažinta nuo 100 iki 50 eurų", galite manyti, kad jis yra pigus, net jei tikroji produkto vertė yra apie 40 eurų.

  • Daningo-Kriugerio efektas:

Kas tai yra? Kognityvinio mąstymo klaida, kai žmonės, turintys ribotą kompetenciją tam tikroje srityje, pervertina savo sugebėjimus.

Pavyzdys: Perskaitęs keletą straipsnių tam tikra tema, asmuo gali manyti, kad tapo ekspertu, todėl jis atmeta nuomonę tų, kurie daug metų skyrė temos nagrinėjimui.

Kognityvinių klaidų įveikimo strategijos:

  • Pažinkite save: Nuolatinė savianalizė padės nustatyti momentus, kai mąstymo klaidos gali pakenkti jūsų sprendimui.
  • Ieškokite įvairių nuomonių: klaidų poveikį sušvelnins susidūrimas su įvairiomis nuomonėmis.
  • Švieskitės: Žinojimas - tai jau pusė sėkmės. Geriau susipažinę su klaidomis, galėsite geriau joms pasipriešinti.
  • Abejokite: tikrinkite savo įsitikinimus ir sprendimus. Klauskite savęs, kodėl taip galvojate ar taip jaučiatės?
  • Struktūrizuokite sprendimų priėmimą: Sprendimus išskaidykite į žingsnius, taip sumažindami galimybę atsirasti mąstymo klaidai.

Minčių labirintų įvaldymas su ”Meetelp“

Suprasti savo klaidingas kognityvines nuostatas gali būti sudėtinga. "Meetelp" programėlė suderina naudotojus su patyrusiais psichologais, kurie užtikrina asmenines strategijas, skirtas konkrečioms mąstymo klaidoms nustatyti ir įveikti. Programėlės savianalizės įrankiai, pavyzdžiui, nuotaikos dienoraštis, veikia kaip jūsų minčių veidrodis, padedantis įžvelgti mąstymo šablonus. O terapija siūlo įrodymais pagrįstas mąstymo restruktūrizavimo priemones. Naudodamiesi "Meetelp" derinsite savianalizę su ekspertų įžvalgomis, taip užtikrindami holistinį požiūrį į aiškesnį sprendimų priėmimą.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!