Pykčio valdymas: saviugdos vadovas

article image
author image

Meetelp

2023/11/03

3 min skaitymo

Pykčio valdymas

Karjeros konsultavimas

Bendravimo sunkumai

Skyrybos

Pyktis - tai tarsi nelauktas svečias vakarienėje. Neplanavote jo pamatyti, bet jis atėjo, ir dabar yra kaip yra. Tačiau prieš pradėdami galvoti, kad pyktis yra jūsų gyvenimo istorijos blogietis, pakalbėkime apie tai, kodėl jis iš tikrųjų yra nesuprastas herojus ir kaip jūs, saviugdos entuziastas, galite panaudoti jo galią.

Mokslo užkulisiai

Pykčio protrūkis - tai organizmo pavojaus signalas - biologinių fejerverkų mišinys, signalizuojantis, kad kažkas negerai. Tai primityvus, tarsi savotiškas kūno dūmų detektoriaus variantas. Nuo padidėjusio širdies ritmo iki intensyvaus skruostų paraudimo - visa tai yra " kovok arba bėk" reakcijos dalis. Atpažinti šiuos ženklus - tai suprasti savo vidinio pasaulio kalbą.

Trigeriai ant scenos

Įsivaizduokite, kad įpusėjus projektui staiga sugenda kompiuteris. Apima pyktis. Arba įsivaizduokite nuolat vėluojantį draugą, kuris vėl palieka jus laukti... vėl. Ir čia yra ta kibirkštis. Šių dirgiklių nustatymas yra tarsi asmeninės dramos scenarijaus skaitymas - tai padeda pasiruošti kitam spektakliui.

Du pykčio veidai

Sveikas pyktis yra pagrindinis veikėjas, kuris gali pasisakyti už pokyčius, nustatyti ribas ir siekti teisingumo. Jis aiškiai išsako savo nuomonę ir nesikėsina į kitų interesus. Tačiau nesveikas pyktis yra antagonistas - jis rėkia arba manipuliuoja tyla, o tai nepadeda laimėti "Oskaro".

Kaip valdyti pyktį

  • Įkvėpkite ir iškvėpkite: Kai kyla įtampa, kvėpuojame paviršutiniškai. Gilus kvėpavimas yra inkaras, galintis sugrąžinti mus į ramesnius vandenis. Išbandykite: Įkvėpkite skaičiuodami iki keturių, sulaikykite kvėpavimą 7 sekundėms, iškvėpkite 8. Jaučiate skirtumą?
  • Padarykite pertrauką: įsivaizduokite, kad karštai diskutuojate su draugu jautria tema. Užuot leidę, kad diskusija paaštrėtų, pasakykite: "Padarykime penkių minučių pertrauką". Tai nėra bėgimas nuo problemos, tai - atsitraukimas, kad galėtumėte pašokti aukščiau.
  • Rašykite: pyktis gali priversti mūsų mintis bėgti greičiau nei sprinteris. Užrašydami jas apribojame jų greitį. Tai tarsi spintos išvalymas; viskas atrodo lengviau valdoma, kai yra tvarkinga.
  • Judėkite: bėkite, šokite arba eikite pėsčiomis. Fizinis aktyvumas sumažina streso hormonų kiekį, kuriuos pyktis išmeta į jūsų organizmą.
  • Kognityvinė elgesio terapija - jūsų užkulisių bičiulis: KET yra tarsi scenaristas, padedantis perrašyti kritinius vidinius dialogus, kurie skatina pyktį.

Kalbėkitės, nesudegindami tiltų

Įsivaizduokite, kad ginčijatės. Vietoj "Tu visada ignoruoji mano mintis" pabandykite pasakyti "aš": " "Man nemalonu, kai į mano idėjas neatsižvelgiama." Tai tarsi dialogo pasirinkimas, kuris tiesia tiltus, o ne stato sienas.

Kada kreiptis pagalbos

Jei jūsų pyktis - tai spektaklis, o jums atrodo, kad jis visada baigiasi tragedija, galbūt laikas ieškoti režisieriaus, kitaip tariant, psichoterapeuto. Nuolatiniai pagrindiniai pykčio vaidmenys jūsų gyvenimo scenarijuje - tai ženklas, kad reikia kreiptis į profesionalą.

Priimti pyktį kaip augimo katalizatorių

Teigiamai nukreiptas pyktis tampa galingu sąjungininku savęs tobulinimo kelyje. Jis skatina nustatyti asmenines ribas, apginti savo poreikius ir ryžtingai siekti teisingumo. Ši dažnai klaidingai suprantama emocija iš tikrųjų yra dinamiška jėga, skatinanti konstruktyvius pokyčius ir paverčianti ugningas akimirkas augimo galimybėmis.

Meetelp: jūsų savęs atradimo kompanionas

Jei jaučiate poreikį pagilinti savo žinias arba rasti naujų perspektyvų, "Meetelp" visada jums padės. Mūsų platforma skirta ne tik užmegzti ryšį su psichoterapeutu, bet ir pasirūpinti tuo, kad jame atrastumėte saviugdos kelionės partnerį, kurio vertybės sutaptų su jūsų vertybėmis. Tinkamas terapeutas apšvies jūsų kelią, padėdamas orientuotis sudėtingose emocijose kaip patikimas gidas per savęs pažinimo miškus.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!