Kaip stiprinti atsparumą stresui. Praktiniai patarimai

article image
author image

Meetelp

2023/10/13

2 min skaitymo

Stresas

Pykčio valdymas

Išsekimas

Stresas yra visiems žinomas jausmas, tačiau tai, kaip į jį reaguojame, skiriasi priklausomai nuo žmogaus. Nesvarbu, ar tai būtų naujas projektas paskutinę minutę darbe, ar netikėta atsakomybė, gyvenimo iššūkiai išbando mūsų galimybių ribas. Sėkmingam šių iššūkių įveikimui svarbus atsparumas - įvairiapusis gebėjimas atsigauti po nesėkmių ir išlaikyti psichinę pusiausvyrą.

Atsparumo pagrindai

Atsparumas - tai ne atskira savybė, o emocinių, psichologinių ir kognityvinių įgūdžių derinys. Šie įgūdžiai leidžia jums subalansuotai įveikti stresines situacijas, atsigauti ir net augti po iššūkių.

Įsivaizduokite, kad darbe turite atlikti daug pastangų reikalaujantį projektą. Užuot supanikavęs, atsparus žmogus suskirstytų projektą į mažesnes užduotis, nustatytų jų svarbą ir metodiškai imtųsi kiekvienos iš jų. Jis taip pat galėtų pasitarti su kolegomis ir daryti trumpas pertraukėles, kad atgautų jėgas.

Praktiniai patarimai, kaip kovoti su stresu

1. Sąmoningumas ir gilus kvėpavimas

Kai užklumpa stresas, pirmuoju apsisaugojimo žingsniu gali būti tiesiog gilus kvėpavimas. Sąmoningumo technikos, pavyzdžiui, susitelkimas į kvėpavimą arba kūno apžiūrėjimas, padės suvokti savo mintis ir jausmus, todėl bus lengviau kontroliuoti reakciją į stresą.

2. Laiko planavimas

Efektyvus laiko planavimas gali gerokai sumažinti stresą. Naudokite tokias priemones kaip darbų sąrašai, skaitmeniniai kalendoriai ar laiko blokavimo metodus, kad organizuotumėte savo dieną ir nustatytumėte užduočių eiliškumą.

3. Fiziniai pratimai

Fizinis aktyvumas išskiria endorfinus, kurie natūraliai gerina nuotaiką. Net trumpas pasivaikščiojimas gali pakeisti jūsų savijautą.

4. Socialinis palaikymas

Nenuvertinkite galios, kurią suteikia stipri palaikanti grupė. Kartais pokalbis apie problemą su draugu ar šeimos nariu padeda pažvelgti į ją iš naujos perspektyvos ir sumažinti streso lygį.

5. Pozityvios afirmacijos

Pozityvus kalbėjimas su savimi keičia jūsų mąstyseną ir padeda geriau susidoroti su stresu. Tokios frazės kaip „Aš galiu su tuo susitvarkyti“ arba „Tai irgi praeis“ gali būti stebėtinai veiksmingos.

Jei jums atrodo, kad jus vargina pareigos, pasinaudokite anksčiau pateiktais patarimais. Suskaidykite užduotis, atlikite gilaus kvėpavimo pratimus, trumpai pasivaikščiokite, pasikalbėkite su draugu ir priminkite sau, kad esate pajėgus susidoroti su situacija.

Kada kreiptis profesionalios pagalbos

Nors šios rekomendacijos yra veiksmingos, kartais geriausia - kreiptis į specialistą. Jei pastebėjote, kad stresas turi įtakos jūsų gyvenimo kokybei ir minėtos strategijos nepadeda, gali būti, kad atėjo laikas kreiptis į profesionalą.

Kelias į atsparumą

Atsparumo ugdymas - tai nuolatinė kelionė, tačiau jos rezultatai verti pastangų. Taikydami šiuos praktinius patarimus galite ne tik veiksmingiau įveikti stresą, bet ir pagerinti bendrą savijautą. Jei norite perkelti savo saviugdos kelionę į kitą lygį, pagalvokite apie „Meetelp“. Ši patogi programėlė papildys jūsų pastangas, nes suves jus su psichoterapeutais, atitinkančiais jūsų konkrečius poreikius, ir pasiūlys papildomas priemones: nuotaikos dienoraštį ir kasdienius klausimus savianalizei.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!