Kodėl jūsų vaikui gali prireikti apsilankyti pas psichologą: Atpažinkite požymius ir kreipkitės pagalbos"

article image
author image

Meetelp

2023/04/05

3 min skaitymo

Vaiko problemos

Pykčio valdymas

Mokymosi sunkumai

Vaikų psichologas - visa apsilankymo nauda

Kaip tėvai norime, kad mūsų vaikai būtų laimingi, sveiki ir klestintys. Tačiau kartais mūsų vaikai gali susidurti su emocinėmis ar elgesio problemomis, su kuriomis patys nesugebame susitvarkyti. Čia gali padėti vaikų terapeutas arba psichologas. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kodėl vaikams gali prireikti apsilankyti pas psichologą ar terapeutą, kada geriausia kreiptis pagalbos ir ko tikėtis terapijos metu.


Pagrindinės įžvalgos:

  • Vaikams gali būti naudinga lankytis pas psichologą lygiai taip pat, kaip ir suaugusiesiems.
  • Svarbu, kad tėvai atpažintų, kada jų vaikui gali prireikti psichologo pagalbos, pavyzdžiui, esant elgesio ar emociniams pokyčiams, socialiniams sunkumams ar traumuojantiems įvykiams.
  • Tinkamo vaikų psichoterapeuto paieška gali daug ką pakeisti, todėl svarbu atlikti tyrimą ir rasti žmogų, kuris specializuojasi dirbti su vaikais.
  • Nėra gėda skubiai ieškoti psichologinės pagalbos savo vaikui, jei įtariate, kad jis gali patirti psichikos sveikatos krizę.
  • Suteikdami savo vaikui reikiamą paramą ir išteklius, galite padėti jam įveikti sunkumus ir klestėti tiek asmeniškai, tiek akademiškai.


Kodėl vaikams naudinga apsilankyti pas psichologą arba terapeutą

Vaikai gali susidurti su įvairiomis emocinėmis ir elgesio problemomis, kurioms gali būti naudinga terapija. Kai kurios dažniausiai pasitaikančios problemos, dėl kurių tėvai gali kreiptis pagalbos į psichologą ar terapeutą, yra šios:

  • nerimas ar depresija: Vaikai gali patirti nerimo ar depresijos jausmą, kuris gali paveikti jų kasdienį gyvenimą. Šiuos jausmus gali sukelti stresiniai veiksniai, pavyzdžiui, mokykla, konfliktai šeimoje arba aplinkos pokyčiai.
  • Elgesio problemos: Vaikai gali elgtis taip, kaip nebūdinga jų amžiaus grupei, pavyzdžiui, agresyviai, nepaklusniai arba save žaloti. Tokį elgesį gali lemti pagrindinės emocinės ar psichikos sveikatos problemos.
  • Traumos: Vaikams, patyrusiems traumą, pavyzdžiui, prievartą ar nepriežiūrą, gali prireikti pagalbos, kad jų jausmai ir emocijos būtų išgyventi saugioje ir palankioje aplinkoje.
  • Vystymosi sutrikimai: Vaikams, turintiems raidos sutrikimų, tokių kaip autizmas ar ADHD, gali prireikti specialios terapijos, kuri padėtų jiems suvaldyti simptomus ir pagerinti socialinius įgūdžius.

Kada kreiptis skubios psichologinės pagalbos savo vaikui

Jei jūsų vaikas patiria rimtų emocinių ar elgesio problemų, svarbu kuo greičiau kreiptis pagalbos. Kai kurie požymiai, rodantys, kad jūsų vaikui gali prireikti skubios psichologinės pagalbos, yra šie:

  • mintys apie savižudybę ar savęs žalojimą
  • smurtinis elgesys su savimi ar kitais asmenimis
  • patiriamas stiprus nerimas ar panikos priepuoliai
  • psichozės požymiai, pavyzdžiui, haliucinacijos ar iliuzijos

Jei nesate tikri, ar jūsų vaikui reikia skubios pagalbos, visada geriau būti atsargesniems ir kreiptis į psichikos sveikatos specialistą.

Ko tikėtis terapijos metu

Terapija gali būti labai veiksmingas būdas padėti vaikams išspręsti jų emocines ir elgesio problemas. Terapijos metu psichologas arba terapeutas dirbs su jūsų vaiku, kad nustatytų pagrindines problemas, kurios sukelia jo problemas, ir parengtų strategijas, padedančias jam susidoroti su problemomis.

Terapijos rūšis, kuri bus taikoma jūsų vaikui, priklausys nuo jo individualių poreikių ir problemų, su kuriomis jis susiduria. Kai kurios įprastos terapijos rūšys, kurios gali būti taikomos, yra šios:

  • Kognityvinė elgesio terapija: Ši terapijos rūšis skirta padėti vaikams nustatyti ir pakeisti neigiamus mąstymo ir elgesio modelius.
  • Žaidimų terapija: Ši terapijos rūšis leidžia vaikams išreikšti savo jausmus ir emocijas žaidžiant.
  • Šeimos terapija: Ši terapijos rūšis apima visą šeimą ir gali būti naudinga sprendžiant problemas, susijusias su šeimos dinamika ar bendravimu.

Jūsų vaiko terapeutas kartu su jumis parengs gydymo planą, pritaikytą individualiems jūsų vaiko poreikiams. Jis taip pat gali rekomenduoti papildomų išteklių, pavyzdžiui, paramos grupių ar vaistų, kad padėtų jūsų vaikui valdyti simptomus.

Apibendrinimas

Jei jūsų vaikas susiduria su emocinėmis ar elgesio problemomis, svarbu kreiptis pagalbos į vaikų terapeutą ar psichologą. Šie specialistai gali suteikti paramą ir patarimus, kurių reikia jūsų vaikui, kad jis galėtų išspręsti savo problemas ir klestėti. Atminkite, kad pagalbos ieškojimas yra stiprybės, o ne silpnumo požymis ir gali turėti didelės įtakos jūsų vaiko gerovei.

Skaitykite daugiau: https://www.kids-houston.com/2021/01/10/warning-signs-your-child-might-need-therapy/

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!