Nerimo demaskavimas: Nematomas monstras mūsų gyvenime

article image
author image

Meetelp

2023/09/07

3 min skaitymo

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Nerimas

Įvadas

Visi esame patyrę tą virpantį jausmą pilve prieš svarbią prezentaciją arba skrandžio virpėjimą pagalvojus apie artėjantį egzaminą? Visiems mums yra taip buvę. Tačiau įsivaizduokite, kad šie jausmai būtų nuolatiniai jūsų palydovai, besitęsiantys be jokios aiškios priežasties. Toks yra nerimo pasaulis, nuo kurio kenčia milijonai jaunų žmonių visame pasaulyje. Tačiau nebijokite, mes esame čia, kad atitrauktume šio paslėpto priešininko uždangą ir padėtume jums geriau jį suprasti.

Kas iš tikrųjų yra nerimas?

Nerimas yra daugiau nei tik stresas ar nerimas. Tai medicininė būklė, kai šie jausmai išlieka, dažnai be jokios konkrečios priežasties. Tai tarsi nepaliaujamas žadintuvo skambutis, dėl kurio sunku sutelkti dėmesį į ką nors kita. Tačiau atminkite, kad tai ne jūsų kaltė ir tai dažniau pasitaiko, nei manote.

Pavyzdžiui, galite pastebėti, kad pernelyg jaudinatės dėl mažai tikėtinų įvykių arba visą dieną jaučiate įtampą be jokios aiškios priežasties. Tai yra požymiai, rodantys, kad galbūt susiduriate su nerimo sutrikimu, o ne tik su kasdieniu stresu.

Nerimo šaknys

Kas į mūsų protus įsileidžia šį nepageidaujamą įsibrovėlį? Tai - įvairių veiksnių derinys:

Genetika: Kaip ir akių spalva, nerimas gali būti paveldimas. Jei jūsų artimiausi šeimos nariai kenčia nuo nerimo, gali būti, kad ir jūs turite didesnį polinkį į jį.

Aplinka: Stresas ar traumuojantys įvykiai, pavyzdžiui, patyčios ar artimo žmogaus netektis, gali sukelti nerimą. Nerimą gali sukelti net nuolatinis stresas, pavyzdžiui, problemos mokykloje ar namuose.

Smegenų chemija: Mūsų smegenys yra neįtikėtinai sudėtingos ir kartais nerimą gali sukelti smegenų cheminių medžiagų disbalansas.

Nerimo poveikis

Nerimas veikia ne tik mūsų emocijas. Jis gali paveikti ir mūsų fizinę sveikatą, todėl gali atsirasti tokių problemų kaip galvos skausmas ir miego sutrikimai. Jis gali apsunkinti mūsų santykius ir trukdyti susikaupti mokykloje ar darbe. Tačiau nepamirškite, kad nerimą jaučiate ne tik jūs, ir visiškai normalu kreiptis pagalbos.

Pavyzdžiui, gali būti, kad nuolat jaučiatės neramūs ar įsitempę, sunkiai susikaupiate arba jaučiate raumenų įtampą. Visa tai yra būdai, kuriais nerimas gali sutrikdyti jūsų kasdienį gyvenimą.

Atskleiskite monstrą: Įveikiant nerimą

Geroji pusė yra ta, kad nerimą galima suvaldyti, ir yra keletas veiksmingų strategijų, padedančių jį kontroliuoti. Štai keletas praktinių veiksmų, kurių galite imtis:

Terapija: Kognityvinė elgesio terapija (KET) yra labai veiksminga gydant nerimą. Ji padeda įsisavinti kitokius mąstymo, elgesio ir reagavimo į situacijas būdus, todėl jaučiate mažiau nerimo ir susirūpinimo.

Vaistai: Tam tikri vaistai gali padėti sumažinti nerimo simptomus. Juos paprastai skiria medicinos specialistas.

Rūpinimasis savimi: Nerimo simptomus sušvelninti gali padėti subalansuota mityba, reguliari mankšta, pakankamas miegas, vengimas vartoti kofeiną ir alkoholį.

Atsipalaidavimo technikos: Meditacija, joga ir gilus kvėpavimas gali padėti nuraminti protą ir sumažinti nerimą.

Vienas veiksmingiausių būdų kovoti su nerimu - kreiptis į psichikos sveikatos specialistą. Jie gali suteikti jums priemonių ir strategijų, kaip veiksmingai valdyti nerimą. Jei ketinate kreiptis pagalbos, asmeniškai rekomenduoju paskaityti daugiau apie Neuroplastiškumo supratimą: "Supratimas apie smegenis: pakeisk savo smegenis, pakeisk savo gyvenimą".

Išvados

Nerimo atskleidimas gali būti sudėtinga kelionė, tačiau atminkite, kad esate ne vieni. Turėdami supratimą, empatiją ir tinkamą pagalbą, galite įveikti nerimo miglą ir išlipti stipresni kitoje pusėje.

Nuorodos

Atminkite, kad kreiptis pagalbos yra visiškai normalu. Jei kovojate su nerimu, kreipkitės į psichikos sveikatos specialistą. Tokios platformos kaip "Meetelp" gali supaprastinti šį procesą. Esate stipresni, nei manote, o pagalba yra vos už vieno paspaudimo.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!