Kaip miego trūkumas veikia jūsų psichinę gerovę?

article image
author image

Meetelp

2023/02/02

2 min skaitymo

Miego sutrikimai

Stresas

Mokymosi sunkumai

Miego trūkumas gali turėti didelės įtakos jūsų psichinei savijautai. Kai per mažai miegate, jūsų smegenys ir kūnas neturi pakankamai laiko pailsėti ir atsistatyti. Dėl to galite patirti įvairių neigiamų padarinių savo psichikos sveikatai, įskaitant:

  • Susilpnėjusią koncentraciją ir atmintį: Miegas yra labai svarbus atminčiai įtvirtinti ir formuotis naujai. Kai miegate nepakankamai, gali sutrikti gebėjimas susikaupti ir prisiminti. Dėl to gali būti sunku išmokti naujos informacijos ir gerai atlikti užduotis darbe ar mokykloje.
  • Padidėjusį dirglumą ir blogą nuotaiką: Miego trūkumas taip pat gali paveikti jūsų nuotaiką. Kai esate pavargę, galite dažniau jaustis neramūs, irzlūs ir lengvai nusivylę. Dėl to gali kilti konfliktų su kitais žmonėmis ir kilti sunkumų valdant savo emocijas.
  • Sumažėjusį gebėjimą susidoroti su stresu: Miegas yra labai svarbus streso lygiui reguliuoti. Kai jums trūksta miego, jūsų organizme gaminasi daugiau streso hormono kortizolio, todėl galite tapti jautresni stresui ir dažniau patirti nerimą bei depresiją.
  • Didesnę psichikos sveikatos sutrikimų riziką: Lėtinis miego trūkumas siejamas su didesne psichikos sveikatos sutrikimų, tokių kaip nerimas ir depresija, rizika. Iš tiesų, tyrimai parodė, kad nemigos kamuojamiems žmonėms 10 kartų dažniau pasireiškia depresija ir 17 kartų dažniau nerimas nei tiems, kurie miega gerai.

Norint palaikyti gerą psichikos sveikatą, svarbu teikti pirmenybę pakankamam miegui. Nacionalinis miego fondas rekomenduoja suaugusiesiems miegoti 7-9 valandas per parą, paaugliams - 8-10 valandų, o vaikams - 9-11 valandų. Jei turite miego problemų, galite imtis kelių veiksmų, kad pagerintumėte savo miego kokybę:

  • Laikykitės reguliaraus miego grafiko: Kiekvieną vakarą eikite miegoti tuo pačiu metu ir kiekvieną rytą pabuskite tuo pačiu metu, net ir savaitgaliais. Tai padės sureguliuoti jūsų organizmo miego ir budrumo ciklą ir padės lengviau užmigti ir išlikti miegančiam.
  • Susikurkite atpalaiduojančią miego rutiną: Prieš miegą užsiimkite kuo nors raminančiu, pavyzdžiui, skaitykite knygą, klausykitės ramios muzikos arba išsimaudykite šiltoje vonioje. Tai padės jūsų kūnui pranešti, kad laikas miegoti, ir lengviau nurimti.
  • Pasirūpinkite miegui palankia aplinka: Pasirūpinkite, kad miegamajame būtų vėsu, tamsu ir tylu. Pašalinkite visus dėmesį blaškančius prietaisus, pavyzdžiui, televizorių, telefoną ir nešiojamą kompiuterį, ir pasirūpinkite, kad čiužinys ir pagalvės būtų patogūs.

Apibendrinant, miego trūkumas gali turėti rimtų pasekmių jūsų psichinei savijautai. Teikdami pirmenybę miegui ir susikurdami gerus miego įpročius, galite apsaugoti savo psichinę sveikatą ir pagerinti bendrą gyvenimo kokybę. Tačiau kartais geriau yra kreiptis pas psichikos specialistą. Ir jei nenori užtrukti valandų valandas ieškantis sau psichologo, kuriuo nenusiviltum, rekomenduojame išbandyti Meetelp. Ši platforma ne tik padės atrasti sau tinkamiausią psichikos specialistą bet ir lydės viso terapijos proceso metu.

Skaitykite daugiau: https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation/health-effects

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!