Kaip sužinoti, ar kenčiate nuo perdegimo darbe?

article image
author image

Meetelp

2023/01/05

2 min skaitymo

Išsekimas

Stresas

Mokymosi sunkumai

Karjeros konsultavimas

Perdegimas darbe - tai fizinio, emocinio ir protinio išsekimo būsena, kurią sukelia per didelis ir ilgalaikis stresas. Jis gali ištikti bet kurį žmogų, tačiau dažniausiai pasireiškia žmonėms, dirbantiems didelės įtampos aplinkoje arba turintiems daug atsakomybės. Perdegimo darbe simptomai yra nuovargis, dirglumas ir motyvacijos praradimas. Sunkiais atvejais tai gali sukelti depresiją ir kitus psichikos sveikatos sutrikimus.

Yra kelios dažniausiai pasitaikančios situacijos, kuriose labiausiai tikėtinas perdegimas darbe. Tai ilgos darbo valandos be tinkamų pertraukų, didelis darbo krūvis ir bendravimas su sudėtingais ar reikliais klientais ar užsakovais. Perdegimas taip pat gali pasireikšti, jei jaučiate, kad jūsų darbas nėra prasmingas ar teikiantis pasitenkinimą, arba jei mažai kontroliuojate savo darbo pareigas.

Kad išvengtumėte perdegimo darbe, svarbu pasirūpinti savimi tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tai reiškia, kad reikia pakankamai miegoti, gerai maitintis ir reguliariai mankštintis. Taip pat svarbu nusistatyti sau ribas tiek darbe, tiek namuose. Tai reiškia, kad reikia pasakyti "ne" nepagrįstiems prašymams ir prireikus deleguoti užduotis.

Kita taktika, padedanti išvengti perdegimo, - puoselėti teigiamą darbo aplinką. Tai reiškia, kad turite apsupti save palaikančiais kolegomis ir užsiimti veikla, kuri jums teikia malonumą ir pasitenkinimą. Jei manote, kad darbas neatitinka jūsų poreikių, gali būti naudinga pasikalbėti su savo viršininku arba personalo skyriaus atstovu apie pokyčius.

Jei jau jaučiatės perdegę, svarbu nedelsiant imtis veiksmų. Tai gali reikšti, kad reikia pasiimti kelias laisvas dienas, kad atgautumėte jėgas, arba kreiptis pagalbos į terapeutą ar konsultantą. Jei nenori užtrukti valandų valandas ieškantis sau psichologo, kuriuo nenusiviltum, rekomenduojame išbandyti Meetelp. Ši platforma ne tik padės atrasti sau tinkamiausią psichikos specialistą bet ir lydės viso terapijos proceso metu.

Taip pat svarbu nustatyti savo streso šaltinius ir stengtis juos pašalinti arba kiek įmanoma sumažinti. Tai gali reikšti, kad reikia deleguoti užduotis, nustatyti ribas arba kreiptis pagalbos į kitus.

Apibendrinant, perdegimas darbe yra rimta problema, galinti turėti didelį neigiamą poveikį jūsų sveikatai ir gerovei. Jei jaučiate perdegimo simptomus, svarbu nedelsiant imtis veiksmų, kad išvengtumėte tolesnės žalos. Rūpindamiesi savimi, nustatydami ribas ir kurdami teigiamą darbo aplinką, galite išvengti perdegimo ir išsaugoti savo fizinę bei psichinę sveikatą.

Skaitykite daugiau: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!