Profesinis perdegimas ar nepasitenkinimas darbu?

article image
author image

Meetelp

2023/10/20

3 min skaitymo

Karjeros konsultavimas

Išsekimas

Stresas

Įsivaizduokite, kad kiekvieną rytą atsibudę jūs net neleidžiate sau pagalvoti apie dar vieną darbo dieną. Arba galbūt nuolat jaučiatės išsekę, sunkiai atliekate net pagrindines užduotis darbe. Iš pirmo žvilgsnio šie scenarijai gali atrodyti panašūs, tačiau jie rodo dvi skirtingas problemas: profesinį perdegimą ir nepasitenkinimą darbu. Suprasti neryškų skirtumą gali būti sudėtinga, tačiau padaryti tai svarbu. Šiems reiškiniams reikia skirtingų intervencijų ir jie turi skirtingą poveikį karjerai ir psichikos sveikatai. Išsiaiškinę niuansus, galite imtis tinkamų veiksmų, kad pagerintumėte savo profesinį gyvenimą ir bendrą gyvenimo gerovę.

Profesinis perdegimas: tylusis karjeros žudikas

Perdegimas - procesas, kuris į jūsų gyvenimą įsibrauna etapas po etapo, kol tampa visiška krize. Čia nurodyti etapai, kurie rodo, kaip sunku juos pastebėti, kol pasekmės tampa labai rimtos:

  • Medaus mėnesio fazė: džiaugiatės savo darbu, bet pamažu pradedate naudoti streso įveikimo strategijas.
  • Streso pradžia: pastebite, kad kai kurios dienos nuolat kelia stresą. Galite jausti nerimą, bet negalite tiksliai nustatyti, kodėl.
  • Lėtinis stresas: pradedate nuolat jausti stresą. gali išryškėti fiziniai simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas, ir šiek tiek sumažėti darbingumas.
  • Perdegimas: prasideda emocinis išsekimas. ženkliai sumažėja jūsų produktyvumas, pradeda blogėti psichinė sveikata.
  • Lėtinis perdegimas: psichinės ir fizinės problemos tampa jūsų gyvenimo dalimi ir daro įtaką ne tik darbui, bet ir bendrai jūsų savijautai.

Nepasitenkinimas darbu: pavojingas bičiulis, su kuriuo tenka susidurti

Nepasitenkinimas darbu labiau susijęs su emociniu ir intelektiniu atsaku į darbą. Galite dirbti savo darbą nesijausdami išsekę, bet kažkas nesutampa - galbūt tai iššūkių, pripažinimo trūkumas arba neatitikimas jūsų vertybėms.

Pagrindiniai skirtumai

Esmė: perdegimas yra psichologinė būklė, kuriai reikia intervencijos. Nepasitenkinimas darbu yra emocinė būsena, kurią išspręsti būna lengviau.

Poveikis darbui: perdegimas ne tik blogina darbo kokybę, bet ir gali labai pakenkti fizinei ir psichinei sveikatai. Nepasitenkinimas darbu daugiausia daro poveikį jūsų produktyvumui ir savigarbai.

Ilgaamžiškumas: nepasitenkinimas gali būti trumpalaikis, dažnai situacija pagerėja pakeitus užduotis ar aplinką. Perdegimui įveikti reikia daugiau laiko, todėl gali prireikti profesionalios pagalbos.

Kaip kiekvienas iš jų veikia jūsų karjerą ir psichinę gerovę

Perdegimas: perdegimo požymių ignoravimas gali sukelti sunkių pasekmių, pvz., depresiją ar širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus.

Nepasitenkinimas darbu: jei leisite nepasitenkinimui išlikti, tai gali pakenkti jūsų savivertei ir apriboti karjeros augimo ar įgūdžių tobulinimo galimybes.

Ką daryti toliau

Jei atpažįstate bet kurį iš perdegimo etapų arba darbas tapo nebemielas, laikas susimąstyti ir imtis veiksmų. Nepasitenkinimo darbu atveju pradėkite išvardyti dalykus, kurie daro jus nelaimingu. Ar tai būtų galima išspręsti pakeitus darbą, pakėlus kvalifikaciją arba atvirai pasikalbėjus su viršininku? Bet jei jus kankina perdegimas, situacija yra kritinė, ir profesionali pagalba yra ne tiek galimybė, kiek būtinybė.

Labai svarbu suprasti profesinio perdegimo ir nepasitenkinimo darbu niuansus, tačiau vien tik supratimas pokyčių neatneš. Jūsų veiksmai lems ne tik jūsų karjeros kelią, bet ir psichinį bei emocinį foną artimiausioje ateityje.

Meetelp: jūsų vedlys psichikos sveikatos kelionėje

Jei esate pasiruošę žengti pirmąjį svarbų žingsnį, bet nežinote, nuo ko pradėti, „Meetelp“ jums padės. Programėlė ne tik parenka jums jūsų poreikius atitinkančius psichoterapeutus, bet ir siūlo tokius įrankius kaip savijautos dienoraštis ir kasdieniai klausimai savianalizei. Su „Meetelp“ galite drąsiai keliauti psichikos sveikatos keliu. Neleiskite, kad „per vėlu“ taptų jūsų istorija - veikite dabar.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!