Įveikti apsimetėlio sindromą ir atskleisti visą savo potencialą

article image
author image

Meetelp

2023/08/09

3 min skaitymo

Karjeros konsultavimas

Stresas

Išsekimas

Savivertė ir pasitikėjimas savimi

Apsimetėlio sindromas - tai įkyrus balsas, kuris jums sako, kad nesate pakankamai geras, kad nenusipelnėte savo pasiekimų ir kad bet kurią akimirką visi sužinos, jog esate apgavikas. Skamba pažįstamai? Nesijaudinkite, nesate toks vienas. Šis paplitęs psichologinis reiškinys gali slopinti potencialą, todėl žmonės jaučiasi sukčiais net ir tada, kai jiems puikiai sekasi. Taigi, kaip kovoti su šiomis abejonėmis, ypač kai visuomenė, atrodo, turi tokius griežtus sėkmės kriterijus?

Apsimetėlio sindromas prieš nepasitikėjimą savimi

Apsimetėlio sindromas - tai psichologinis fenomenas, kai asmenys abejoja savo pasiekimais, nors yra daug pasiekę, ir nuolat jaučiasi esą apgavikai, bijodami, kad jų melas bus atskleistas. Skirtingai nuo retkarčiais pasitaikančių abejonių savimi, šis sindromas skatina žmones savo pasiekimus priskirti išoriniams veiksniams, pavyzdžiui, sėkmei, o ne sugebėjimams. Dėl nuolatinės baimės jie gali per daug dirbti, kompensuoti, todėl patiria dar didesnį stresą ir perdega.

Apsimetėlio sindromo šaknys

  • Šeimos dinamika: šeimoje, kurioje sėkmė labai vertinama arba kurioje pasiekimai giriami nenuosekliai, gali būti pasėta abejonių sėkla. Vaikai jaučia spaudimą nuolat siekti laimėjimų, kad gautų pripažinimą, arba mano, kad niekada negalės iš tikrųjų atitikti šeimos standartų.
  • Kultūrinis ir socialinis kontekstas: visuomenės dėmesys tam tikriems sėkmės standartams arba "normoms" gali daryti įtaką jausmui, kad nesugebama jų pasiekti, ypač mažumų grupėse arba vyraujančioje išskirtinėje aplinkoje.
  • Perfekcionizmas: perfekcionizmo tendencijų turintys asmenys dažnai kelia sau nerealiai aukštus reikalavimus. Pasiekus bet ką mažiau, gali kilti nepilnavertiškumo jausmas, net jei pasiekimai yra reikšmingi.
  • Nauji iššūkiai: pradėjus dirbti naujoje akademinėje arba profesinėje aplinkoje, pavyzdžiui, prestižinėje įstaigoje arba labai atsakingame darbe, gali sustiprėti nepasitikėjimo savimi jausmas ir baimė atsiskleisti.
  • Asmeninė patirtis: praeities nesėkmės, kritika ar konkretūs traumuojantys įvykiai gali sustiprinti nekompetencijos jausmą, dėl kurio kyla nuolatinis nepasitikėjimas savimi ir baimė būti pastebėtam.

Patarimai, padedantys įveikti apsimetėlio sindromą:

  • Pirmasis žingsnis - savęs pažinimas: labai svarbu suvokti ir pripažinti, kad jaučiate sindromo požymius. Pradėkite vesti pamąstymų dienoraštį arba naudokitės tokiomis programėlėmis kaip "Meetelp", kad galėtumėte stebėti savo nuotaiką ir permąstyti savo reakcijas ir jausmus.
  • Raskite mentorių: bendraukite su asmenimis, kurie susidūrė su panašiais iššūkiais. Jų įžvalgos gali įnešti aiškumo.
  • Kalbėkite apie savo jausmus: atvirai pasikalbėkite su žmogumi, kuriuo pasitikite, o dar geriau - pasikonsultuokite su psichologu. Dalijimasis jausmais sumažins naštą ir padės pažvelgti į situaciją iš naujos perspektyvos.
  • Švęskite kiekvieną pergalę: užsirašykite visus savo pasiekimus. Tai nuolat primins apie jūsų galimybes ir vertę.
  • Siekite konstruktyvaus grįžtamojo ryšio: nuomonė, tiek gera, tiek kritiška, padės geriau suprasti savo įgūdžius ir tobulintinas sritis.
  • Pakeiskite savo mąstyseną: užuot laikę stipresnes asmenybes pavojingomis, mokykitės iš jų. Supraskite jų stipriąsias puses ir įtraukite jas į savo asmeninį augimą. Taip pat neigiamas mintis pakeiskite teigiamomis afirmacijomis: "Man čia ne vieta" pakeiskite į "Aš čia užsitarnavau savo vietą".

Tad įsiminkite, savivertę lemia ne visuomenės standartai ar išoriniai patvirtinimai, o tik jūs. Suprasdami ir įveikdami apsimetėlio sindromą, galite priimti savo autentiškąjį "aš" ir iš tikrųjų atskleisti savo potencialą.

Jei jaučiate apsimetėlio sindromo naštą, jūsų kompanionu gali tapti programėlė Meetelp. Ji suderina jus su apmokytais psichologais, kurie padės jums įveikti psichologinius iššūkius. Naudodamiesi tokiais papildomais įrankiais kaip nuotaikos dienoraštis ir kasdieniai savirefleksijos klausimai, pradėsite savo transformuojančią kelionę dar greičiau. Priimkite savo autentiškumą ir atskleiskite savo potencialą su Meetelp.

Domina psichologinė sveikata?

Prisijunk prie mūsų naujienlaiškio!